Andere wereld

Dirk Barrez was zowat de eerste Vlaamse auteur die een boek schreef over het verzet tegen de neoliberale mondialisering (De antwoorden van het antiglobalisme. Van Seattle tot Porto Alegre, 2001). Vandaag is hij een van de weinigen die zich met dat onderwerp blijven bezighouden. Zijn jongste boek is uitgewerkt rond een soort programmaverklaring van die wereldwijde Beweging voor een Menselijke Samenleving, zoals Barrez ze omschrijft.
De focus ligt dus niet alleen op het verwerpen van een wereldorde die draait rond privatisering, deregulering en vermarkting, maar vooral op de alternatieven of ten minste op de basisprincipes waarop alternatieven moeten gebaseerd zijn. Dat is een interessante oefening en Barrez baseert zijn “programma” op de vele interviews die hij gedurende jaren –of zijn het intussen decennia?– had met allerlei boerenleiders, vakbondsmensen, milieu-activisten, alternatieve economen en wie al niet.
Die interviews werden in dit boek geprojecteerd in fictieve personages. Persoonlijk vind ik die aanpak niet geslaagd. De personages komen nooit tot leven en blijven louter een technische truc om standpunten te ventileren. Wellicht was het toch beter geweest om met reële citaten te werken, omdat het dan ook makkelijker is om de korte standpunten in een bredere context te plaatsen. Concrete mensen komen immers uit historische strijdervaringen, hebben lokale belangen, zijn bereid tot compromissen –of niet.
Het Programma zelf loont de moeite om te lezen en te bediscussiëren, zeker in het licht van de implosie van het financiële kapitalisme. Op een MO*debat argumenteerde Barrez onder andere dat de discussie over het primaat van economie of politiek in een nieuwe richting uit moet, al is het voor hem wel duidelijk dat de politiek –als democratisch platform– zwaarder moet doorwegen dan de meestal door privébelang gedreven economie. Maar ‘een politiek alternatief dat geen economische poot heeft, is te kwetsbaar om echt te wegen’, meende Barrez. Daarom pleit hij voor het herstel van zowel staats- als coöperatieve banken.
Van eiland tot wereld. Appèl voor een menselijke samenleving door Dirk Barrez is uitgegeven door Epo. 257 blzn. ISBN 978 90 6445 493 6

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3153   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift

Over de auteur