'Andersglobalisten bereiken meer dan anti-globalisten'

Niet-gouvernementele organisaties proberen beter verder het proces van economische globalisering te beïnvloeden in plaats van zich op te stellen als anti-globalisten. Dat is de conclusie van een rapport dat donderdag gepubliceerd werd door de Verenigde Naties en SustainAbility, een Amerikaans adviesbureau dat zich al 15 jaar toelegt op ngo’s. De niet-gouvernementele beweging krijgt daarmee ruggensteun op een moment dat ze vanuit Amerikaanse regeringskringen hevig wordt aangevallen.


Volgens het rapport beginnen grote noordelijke ngo’s als Oxfam International, Greenpeace en het World Wildlife Fund steeds meer te zien in oplossingen van grote wereldproblemen die uitgaan van de werking van de markt. Voor meer en meer bedrijven is het daardoor ook niet meer ondenkbaar met die organisaties samen te werken.

Aan ngo-zijde wordt globalisering op zich niet langer als een negatief proces gezien - veel ngo’s verlaten het anti-globalisme en beginnnen zich te herpositioneren als de voorvechters van alternatieve vormen van globalisering, schrijven de auteurs van het rapport. Veel ngo’s vinden dat er meer globalisering moet komen - maar dan wel bijvoorbeeld op het vlak van mensenrechten.

De studie is gebaseerd op interviews met meer dan 200 leidinggevende medewerkers van voornamelijk Amerikaanse en Europese ngo’s, en werd gefinancierd door organisaties als Oxfam, Transparency International en WWF, multinationale ondernemingen als DuPont en instellingen als Wereldbankdochter IFC, het VN-Milieuprogramma en het Global Compact van de VN. Dat laatste is een project om de zakenwereld te doen samenwerken met vakbonden, niet-gouvernementele organisaties en VN-instellingen.

De conclusies gaan in tegen de impressie in regeringskringen in Washington dat de ngo’s het Amerikaanse beleid op alle vlakken tegenwerken. Andrew Natsios, het hoofd van de Amerikaanse officiële ontwikkelingssamenwerking (USAID), verweet de Amerikaanse hulporganisaties vorige maand dat ze niet duidelijk maken dat een groot deel van het geld waarmee ze werken van de Amerikaanse overheid komt en zich niet genoeg inschakelen in het Amerikaanse beleid. Hij dreigde er mee naar nieuwe partners op zoek te gaan. Voor de heropbouw van Irak werken de VS al veel meer met privé-ondernemingen dan met de traditionele hulporganisaties.

Het American Enterprise Institute (AEI) en de Federalist Society for Law and Public Policy Studies, twee rechtse organisaties die dicht bij de regering-Bush staan, hebben deze maand de website NGOWatch.org gelanceerd die de financiering, de achtergronden van het personeel en de politieke bedoelingen van meer dan 100 ngo’s moet nagaan die veel invloed hebben op internationale zaken. Volgens de twee instellingen houden de meeste van die ngo’s er linkse ideeën op na die de soevereiniteit van de VS en de vrije markt in gevaar brengen.

Volgens het rapport van SustainAbility zijn de invloedrijke ngo’s intussen zo groot dat ze bijna per definitie mainstream geworden zijn. De hele ngo-sector kan volgens de studie elk jaar meer dan 1.000 miljard dollar uitgeven en heeft wereldwijd ongeveer 19 miljoen mensen in dienst. Ngo’s oefenen nog altijd een zekere vorm van toezicht uit op het bedrijfsleven, maar tegelijk is er een opvallende overeenkomst tussen de waarden van de ngo-medewerkers en de jongere personeelsleden in ‘gewone’ bedrijven en instellingen. Dat verklaart ook de interesse in partnerschappen die overal duidelijk wordt. Door de band heeft de bevolking meer vertrouwen in ngo’s dan in bedrijven of regeringen. De studie wijst er wel op dat de organisaties iets moeten doen aan hun transparantie en procedures om verantwoording af te leggen om dat zo te houden.

+SustainAbility Study http://www.sustainability.com/publications/latest/21C-ngo.asp
+NGOWatch http://www.ngowatch.org/

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.