Andersglobalisten blazen verzamelen op Hawaï

Activisten, geleerden en pleitbezorgers van eerlijke handel uit de landen rond de Stille Oceaan strijken volgende maand neer in Hawaï. Ze willen een antwoord formuleren op de Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC), een economisch forum van 21 lidstaten waartoe ook de VS, China en Rusland behoren.

Hun alternatieve conferentie heet Moana Nui (“Grote Oceaan” in het Hawaïaans) en vindt net als de jaarlijkse APEC-top van 9 tot 11 november plaats in hoofdstad Honolulu. De deelnemers zullen zich in de eerste plaats buigen over zelfbeschikkingsrecht en duurzaamheid. Ze houden hun hart vast voor vrijhandelsakkoorden, de militarisering van de regio, globalisering en alle bedreigingen voor hun soevereiniteit, lokale economieën en het milieu.

APEC ontstond in 1989 als een ministerieel overlegorgaan en telt vandaag 21 leden waaronder de VS, China, Japan Rusland, Zuid-Korea, Singapore maar ook ontwikkelingslanden als Papoea-Nieuw-Guinea, Peru en Vietnam. Het forum vertegenwoordigt grofweg 41 procent van de wereldbevolking, 54 procent van het globale bbp en ongeveer 44 procent van de wereldhandel.

Militaire aanwezigheid

Een belangrijke spreker op de conferentie is hoogleraar Jon Osorio van de Universiteit van Hawaï. “We vinden dat globalisering steeds meer onrecht doet aan de aarde en haar bewoners, en steeds meer tekenen van instabiliteit vertoont. We moeten mensen hoop geven dat we onze lokale economie kunnen versterken, zodat we tenminste onszelf kunnen voeden en kleden”, verklaart Osorio aan IPS.

Een van de organisaties die deelnemen aan Moana Nui is het Internationaal Forum over Globalisering (IFG), een instituut dat globalisering aan de kaak stelt en alternatieven voorstelt. Volgens IFG-directeur Victor Menotti stellen de inheemse leiders rond de Stille Oceaan vast hoe de toegenomen ontginning van grondstoffen door visvangst en diepzeeboringen gepaard gaat met militaire aanwezigheid in plaatsen als Hawaï, Guam, Okinawa en het Zuid-Koreaanse eiland Jeju. Het economische beleid dat APEC wil voeren in de naam van vrije handel tast hun soevereiniteit aan.

Nafta op anabole steroïden

Een belangrijk thema van APEC 2011 is het zogenaamde Trans-Pacific Partnership (TPP) dat waarover VS momenteel onderhandelen met acht andere APEC-landen. Menotti vergelijkt het akkoord met “de Noord-Amerikaanse Vrijhandelsovereenkomst (Nafta) op anabole steroïden, met nog grotere winsten voor bedrijven.”

“TPP is het enige handelsinitiatief van president Obama. Alle andere akkoord heeft hij geërfd van zijn voorganger George W. Bush. In zijn verkiezingscampagne had Obama de mond vol van eerlijke handel in de plaats van vrijhandel. Dit is dus een grote test voor het Amerikaanse handelsbeleid in de toekomst”, stelt de IFG-directeur.

Straatprotesten

Het valt nog af te wachten of de relaxte sfeer van Hawaï zal wijken voor gewelddadige betogingen, maar volgens Menotti is het geen toeval dat APEC hier vergadert. “Honolulu is de meest afgelegen plek ter wereld, met een grote militaire aanwezigheid (het hoofdkwartier van het Amerikaanse Pacific Command). Het staat niet bekend om grote straatprotesten.”

Menotti gelooft dat Honolulu net als Cancun voor de klimaattop in 2010 strategisch werd gekozen, ver van grote stedelijke centra die beter gelegen zijn voor georganiseerd protest. “Het is centraal gelegen voor de APEC-delegaties en afgelegen voor manifestanten.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.