Angola wil aantal malariadoden halveren

Angola verspreidt het komende jaar 450.000 muggenneten verdelen in de strijd tegen malaria. Elk jaar sterven daaraan in Angola 30.000 mensen.
“Malaria is de dodelijkste ziekte in Angola”, zegt minister van Gezondheid Sebastiao Veloso aan de krant Mail&Guardian. Wellicht ligt het dodenaantal nog veel hoger dan de geschatte 30.000 slachtoffers. Veel zieken zien waarschijnlijk nooit een arts. Bovendien kan de overheid niet alle ziekte- en sterftecijfers bemachtigen doordat ze niet alle gezondheidscentra controleert.

Om de ziekte een halt toe te roepen, verspreidt Angola het komende jaar 450.000 muggennetten, gecombineerd met een informatiecampagne. Veel Angolezen geloven immers ten onrechte dat muggennetten nachtmerries veroorzaken. “Het is niet omdat de mensen slecht slapen, dat we zullen stoppen met de muggennetten te verdelen. Nachtmerries hebben niets te maken met die netten”, zegt minister Veloso. Maar liefst twee van de vijftien miljoen Angolezen liepen vorig jaar malaria op, zegt de overheid. 35% onder hen waren kinderen.

Malaria doodt elk jaar een miljoen mensen. Negentig procent van de slachtoffers - voornamelijk kinderen - vallen volgens de Wereldgezondheidsorganisatie in Afrika. Bij zwangere vrouwen leidt de ziekte tot bloedarmoede, en daardoor is malaria ook een van de belangrijkste veroorzakers van kinder- en moedersterfte. MDG4

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift

Over de auteur