Angolese agenten houden Mugabe in het zadel

De minister van Binnenlandse Zaken van Angola, Roberto Monteiro, stuurt in de loop van de week drieduizend Angolese agenten naar Zimbabwe om er de Zimbabwaanse politie te steunen bij het onderdrukken van de protesten, zo meldt de Beweging voor Democratische Verandering (MDC).
“Een geval van misplaatste solidariteit”, vindt het MDC. Monteiro had bij een bezoek aan Zimbabwe, waarbij een samenwerkingsovereenkomst rond publieke orde en veiligheid werd afgesloten, zijn sympathie uitgedrukt voor de Zimbabwaanse politie. Volgens Monteiro moet de politie het geweld bestrijden zodat de vrede en veiligheid behouden blijft, zo schrijft de Londense nieuwssite SouthScan.

Samen met Namibië vormt Angola de trouwste bondgenoot van de Zimbabwese president Robert Mugabe. Mugabe haalde eerder uit naar westerse regeringen die het politieke geweld in het land zouden steunen en dreigde westerse diplomaten het land uit te zetten indien ze hun kritiek niet sparen.

In het Zuid-Afrikaanse parlement groeit de verdeeldheid over het geweld in Zimbabwe. Na de milde reacties vanwege de overheid heeft het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) scherper gereageerd in het parlement. Folteringen mogen volgens het ANC niet getolereerd worden, en verschillende oppositiepartijen eisen dat de Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki een sterker publiek standpunt inneemt over Zimbabwe.

De politie weigert intussen om twee door de politie mishandelde vrouwen naar Zuid-Afrika te laten reizen voor een medische behandeling. Hun ambulance werd door de politie gestopt op de luchthaven van Harare en de twee vrouwen werden teruggevoerd naar het ziekenhuis, waar ze onder politiebewaking blijven.

Ook oppositieleiders en meer dan 40 activisten die verleden week werden gearresteerd krijgen geen toelating om het land te verlaten. MDC-woordvoerder Nelson Chamisa heeft dat zaterdag aan den lijve kunnen ondervinden toen hij in luchthaven stond te wachten om richting België te vliegen voor gesprekken over de handelsakkoorden tussen de Europese Unie en de voormalige Europese kolonies (ACP-landen). Hij werd door acht mannen in elkaar geslagen en liep daarbij een schedelbasisfractuur op, zo meldt de Britse omroep BBC.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3093   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift

Over de auteur