Angst voor déjà vu door golf van aanslagen in Irak

De aanhoudende golf van geweld in Irak heeft de voorbije twee maanden bijna 2.000 levens gekost. Dat staat in een rapport van de Verenigde Naties (VN). Door de durende aanslagen stijgt de angst voor een burgeroorlog zoals in 2006-2007.

In mei zijn er meer dan 1.000 mensen omgekomen in Irak. Het is daardoor de bloedigste maand sinds de sektarische burgeroorlog in 2006-2007. In april kwamen 700 Irakezen om het leven in het conflict, blijkt uit cijfers van de VN. Dezelfde cijfers tonen aan dat het grootste deel van de doden burgers zijn.

VN-gezant  voor Irak, Martin Kobler, waarschuwde op vrijdag 31 mei dat ‘het systematische geweld op elk moment kan ontploffen’. Kobler spreekt van een triest record en dringt er op aan dat de politici iets zouden ondernemen om het bloedvergieten te stoppen.

Volgens Reuters vrezen veel inwoners van Bagdad dat de sektarische doodseskaders terug zullen komen. Waarnemers melden aan BBC dat er, ondanks het aanhoudende geweld, aan beide kanten van het conflict pogingen worden ondernomen om een terugkeer naar een burgeroorlog te vermijden.

In 2006-2007 woedde er een burgeroorlog in Irak, in de nasleep van de Amerikaanse inval in het land in 2003. Het conflict zette de twee grootste bevolkingsgroepen van het land tegen elkaar op: de soennieten (ongeveer 30 procent) en de sjiieten (ongeveer 55 procent). De Koerden, ook grotendeels soennieten, bleven buiten dit moorddadige conflict.

Dieper conflict weerspiegeld

Het bloedvergieten weerspiegelt een dieper conflict tussen de Iraakse sjiitische meerderheid, die in de regering  zit, en de soennitische minderheid. Veel soennieten voelen zich onterecht gemarginaliseerd en gediscrimineerd sinds 2003, toen aan de macht van Saddam Hoessein een einde kwam. Saddam had een sterk seculier bewind uitgebouwd, maar de facto bestond zijn machtsbasis bijna helemaal uit de Arabische soennieten en werden zowel Koerden als de sjiitische meerderheid vaak met harde hand vervolgd.

De regering verwijt de Iraakse soennitische moslimmilitanten de golf van aanvallen, aangewakkerd door de oorlog in Syrië. Dat schrijft het persbureau Reuters. De regering zegt dat sommige van die militanten verbonden zijn met de Syrische islamistische rebellen.

De Iraakse regeringsleiders beklemtonen dat Irak, ondanks de golf van aanslagen, nog niet opnieuw in een situatie va burgeroorlog zoals in 2006-2007 verkeert.

Op zaterdag 1 juni is eerste minister Maliki samengekomen met verschillende leiders van beide kanten van het sektarische conflict. De gesprekken staan echter nog in de kinderschoenen, dus het fundamentele soennitische ongenoegen is niet besproken geweest. Dat schrijft Reuters.

Eerste minister Maliki heeft de veiligheidstroepen en de soennitische militanten tegen elkaar uitgespeeld, meldt het persbureau Reuters. Vorige maand heeft het regeringsleger een inval gedaan in een soennitische protestkamp dichtbij Kirkuk, wat de nieuwe golf van geweld heeft uitgelokt.

Volgens BBC verwijten de soennieten eerste minister Maliki hen te discrimineren, wat de regering ten stelligste ontkent.

Reeks aanslagen vorige week

In de vorige twee weken alleen kwamen er meer dan 60 mensen om bij bomaanslagen met auto’s met doelwitten in voornamelijk sjiitische wijken in Bagdad. Op woensdag 29 mei kwamen daar nog eens 25 doden bij door bomaanslagen in de stad, schrijft BBC. Op donderdag 30 mei kwamen volgens Reuters 14 mensen om door vijf bommen, tientallen burgers raakten gewond.

‘Op dit moment zijn er nog geen tekens die erop wijzen dat de sjiitische milities reageren’, vertelt een hooggeplaatste ambtenaar aan Reuters. ‘Als deze aanvallen verergeren, dan kunnen we een scenario als in 2006 verwachten.’

Een grote bezorgdheid van de regering in Bagdad is het vooruitzicht dat Syrië een soennitische islamstaat wordt, meldt Reuters. In Syrië hebben Iraakse strijders zich geëngageerd om te vechten aan beide kanten van de burgeroorlog. Die burgeroorlog weerspiegelt volgens sommige waarnemers een groter regionaal conflict tussen soennieten en soennitische staten zoals Saoedi-Arabië, en sjiieten, gesteund door niet-Arabische landen en sjiitisch Iran.

In Irak verspreiden de soennitische militanten de algemene ontevredenheid van de soennieten met de regering van eerste minister Nuri al-Maliki, een sjiiet. Hij wordt door velen gezien als te sympathiserend met Iran en het regime van de Syrische president Assad.

De aanslagen door de soennitische militanten worden over heel het land gepleegd en hebben niet alleen Iraakse  troepen en politie-eenheden getroffen, maar ook sjiitische moskeeën, cafés en markten, aldus Reuters.

Soennitische doelwitten werden echter ook gebombardeerd, waaronder moskeeën. De sjiitische militieleiders zeggen, volgens Reuters, dat ze zich klaar maken om te vechten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.