Angst voor terreur verkoopt toerisme een zware opdoffer

Eind vorige week heeft de Keniaanse president Mwai Kibaki in de hoofdstad Nairobi het nieuwe gebouw van de Coöperatieve Bank geopend. De 26 verdiepingen van het vroegere gebouw waren in augustus 1998 gesneuveld bij de bomaanslag op de aanpalende Amerikaanse ambassade. Intussen is de schrik voor nieuwe internationale terroristische aanslagen hoog opgelaaid en dat heeft ook zijn gevolgen voor de economie.



Ongeveer een maand geleden zaaide de minister van Nationale Veiligheid Chris Murungaru paniek in de zakenwereld met de aankondiging dat leden van al Qaeda actief zijn in Kenia. Op tien dagen tijd verloor ons land een miljard shilling (bijna 12 miljoen euro) aan inkomsten uit toerisme, weet minister van Toerisme en Informatie Raphael Tuju. Buitenlandse luchtvaartmaatschappijen, aangevoerd door British Airways en het Israëlische El Al, annuleerden meteen hun vluchten naar Kenya. De Duitse en de Amerikaanse regering gaven hun onderdanen het advies niet naar het Oost-Afrikaanse land op reis te gaan. Meteen werd ook een aantal internationale conferenties, onder andere die van het Internationaal Persinstituut IPI van 1 tot 5 juni in Nairobi, afgelast. Ook de G-77, het samenwerkingsverband van ontwikkelingslanden, schrapte een conferentie die normaal gezien in juli in Nairobi had moeten plaatsvinden.

Voorlopig is nog een enkel lid van al Qaeda gearresteerd. Maar de schrik voor nieuwe aanslagen zit er goed in. Kenia heeft dan ook geen al te beste herinneringen. De aanslag van 7 augustus 1998 op de Amerikaanse ambassade in Nairobi kostte het leven aan ongeveer 250 mensen. Bijna 5000 anderen liepen ernstige verwondingen op. Op 28 november 2002 werd het land opnieuw opgeschrikt door een zelfmoordaanslag op een hotel van een Israëlische eigenaar in de buurt van de kuststad Mombasa. 16 mensen kwamen daarbij om. Bijna tegelijk werd een mislukte aanslag gepleegd op een Israëlisch lijnvliegtuig. De verantwoordelijkheid voor beide laatste aanslagen werd opgeëist door het al Qaeda-netwerk van Osama bin Laden.

Vorige week riep afscheidnemend gouverneur van de Verenigde Saten Johnnie Carson de regering van Kibaki op om iets te ondernemen tegen Kenianen die ervan verdacht worden onderdak te geven aan terroristen. Het laatste wat de Kenianen willen, is nog een uitspraak zoals die van Murungari vorige maand. De zakenlui zitten nog altijd met de bibber op het lijf. Volgens de bedrijfswereld heeft Murungari daarmee een doos van Pandora geopend, waarvan de inhoud niet meer onder controle te houden is.

Hotelhouders hebben al gewaarschuwd dat zij misschien de deuren zullen moeten sluiten en personeel afdanken. Toerisme is nochtans van levensbelang voor Kenia. Het land met zijn dertig miljoen inwoners heeft een werkloosheidsgraad van ongeveer zestig procent. De economie kent een negatieve groei. Het toerisme is een van de weinige bloeiende economische sectoren, die jaarlijks normaal gezien meer dan 250 miljoen euro in het laatje brengt. Tijdens het eerste kwartaal van dit jaar mocht het land ruim 158.000 toeristen ontvangen, tegenover 125.000 in dezelfde periode vorig jaar. Het toeristisch hoogseizoen gaat deze maand van start, maar de vooruitzichten zijn niet rooskleurig.

Bezorgde luchtvaartdirecteurs uit Oeganda en Tanzania hebben een oproep gelanceerd om de krachten te bundelen in de strijd tegen het terrorisme. Zij wijzen erop dat een aanslag op Kenia ook negatieve gevolgen zal hebben voor hun economie. Tijdens een vergadering op 6 juni hebben zij met hun Keniaanse collega afgesproken dat privé-vluchten zich voortaan 72 uur op voorhand moeten melden als ze willen landen op een Oost-Afrikaanse luchthaven.

De Keniaanse minister van Buitenlandse Zaken Stephen Kalonza Musyoka vindt dat er een onafhankelijk internationaal orgaan moet worden opgericht om terroristische bedreigingen te beoordelen. Ook het Keniaanse parlement neemt de terroristische dreiging ernstig. Binnenkort bespreekt de parlementsleden een wetsvoorstel over terrorismebestrijding.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.