Annan: “Jongeren moeten strijd tegen armoede aanvoeren”

Alleen de jongeren kunnen ervoor zorgen dat we de Millenniumdoelen voor armoedebestrijding toch nog halen. Dat zei VN-secretaris-generaal Kofi Annan deze week tijdens de Global Youth Leadership Summit van de VN.
De internationale gemeenschap ligt achter op schema als het gaat om het bereiken van de Millenniumdoelstellingen, die onder meer gericht zijn op het halveren van extreme armoede en honger voor 2015. Als we in dit tempo blijven vorderen, zullen we de doelstellingen niet halen, zei Annan. Tot die doelstellingen horen ook wereldwijd basisonderwijs voor iedereen en het bestrijden van aids, malaria en andere ziekten.

Er moet een nieuw engagement komen, zei Annan, en de jonge generatie kan daar een belangrijke rol in spelen. Die kan ervoor zorgen dat mensen zich bewuster worden van het belang van de Millenniumdoelen. “De oudere generatie leiders heeft de millenniumdoelen onderschreven, maar we hebben de volledige betrokkenheid en de talenten van jongeren nodig om ze te halen”, zei Djibril Diallo, voorzitter van de bijeenkomst.

Jongeren maken een vierde van de wereldbevolking van zes miljard mensen uit. Zesentachtig procent van hen leeft in ontwikkelingslanden. De Verenigde Naties schatten dat een vijfde van alle jongeren leeft van minder dan een dollar per dag. Vijfenveertig procent leeft van minder dan twee dollar per dag.

De bijeenkomst bracht 400 jongeren van zestien tot dertig jaar, uit 192 landen, bij elkaar. Tijdens een persconferentie bij de start van de driedaagse bijeenkomst, zei Diallo dat de VN hopen dat de jongeren zich in hun thuisland zullen opstellen als ambassadeurs van de Millenniumdoelen.

Annan herinnerde de jongeren eraan dat wereldwijd 100 miljoen kinderen niet naar school gaan. Elke dag raken 7.000 jongeren besmet met HIV, het virus dat aids veroorzaakt. En elke dag sterven bijna 30.000 kinderen als gevolg van armoede. “Dat zijn sombere statistieken, waar menselijke gezichten achter schuil gaan.”

Er kan iets veranderen aan die cijfers, als regeringen, bedrijven en niet-gouvernementele organisaties hun handen ineen slaan, zei Annan. “Jullie kunnen de leiders die zich geëngageerd hebben met de doelstellingen, wijzen op hun verantwoordelijkheid”, zei hij. IPS MDG1 (JS/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.