Anti-Amerikaanse protesten in Afghanistan gaan door

Vrijdagmiddag braken na het middaggebed opnieuw protesten uit in Kaboel. Er klonken geweerschoten nabij de Eid Gah Moskee, waar een groep van meer dan 1000 demonstranten voor de vierde dag op rij verzamelde in het centrum van de hoofdstad om te betogen tegen de koranverbranding.

  • CC Open Democracy Hamid Karzai CC Open Democracy

Er vielen vandaag al minstens twee doden en ook het aantal gewonden loopt sterk op. Ondertussen zijn in ten minste zes andere provincies protesten uitgebroken, al lijken deze tot nu toe vreedzaam te verlopen, weet de New York Times.

Een tweede boze menigte, volgens een schatting ruim 4000 mensen gewapend met stenen en stokken, was via de weg tussen Kaboel en Jalalabad in het oosten van de stad op weg naar het centrum. Toen de massa met stenen begon te gooien, moesten zeven aanwezige politieauto’s zich terugtrekken. Enkele demonstranten zwaaiden met de witte taliban-vlag, sommigen droegen hoofdwikkels met daarop een jihad slogan geschreven: “Ik offer mezelf”.

De hevige protesten die al dagen aan de gang zijn, eisten tot nu toe twaalf dodelijke slachtoffers en veel gewonden. Donderdag overleden twee Amerikaanse soldaten, neergeschoten door een man in een Afghaans legeruniform. Het Amerikaans leger is ondertussen bezig aan een herziening van de veiligheidsprocedures om een dergelijke aanval in de toekomst te vermijden.

Verontschuldigingen

In Afghanistan vinden sinds dinsdag protesten plaats tegen de verbranding van korans op een militaire basis. Het leger en president Obama verontschuldigden zich, maar de protesten laaien voor de vierde dag op rij opnieuw op. Volgens Obama was de verbranding een vergissing zonder kwade bedoelingen.

“De verontschuldigingen zijn vals. De wereld moet weten dat Amerika de islam haat”, zei de Iraanse geestelijke Ahmak Khatami in een live uitzending op de staatsradio. “De koranverbranding was geen vergissing, het was een doelbewuste en opzettelijke actie”.

Donderdag drongen de taliban er bij de Afghaanse veiligheidstroepen op aan “hun wapens te richten op de ongelovige buitenlandse indringers”, en spoorde de bevolking aan om NAVO-militairen te slaan, doden en gevangen te nemen. De uitlatingen en acties van de Taliban zorgen ervoor dat waarnemers de claims dat de organisatie minder gewelddadig zou geworden zijn, sterk in twijfel trekken.

Yousaf Raza Gilani, eerste minister van Pakistan, veroordeelde de koranverbranding door de militairen als “volkomen onverantwoord en verwerpelijk”. Gilani roept de taliban en andere rebellengroepen op om “te participeren in het intra-Afghaans proces voor verzoening en vrede”.

Hamid Karzai

Voor Afghaans president Hamid Karzai groeide de situatie snel uit tot een netelige politieke kwestie. De Afghaanse overheid deelt de afkeer van de bevolking ten opzichte van de manier waarop Amerikaanse militairen omgaan met het heilige boek van de islam, maar Karzai wil vermijden dat de situatie aanleiding geeft tot een spiraal van geweld. De toestand wordt verder bemoeilijkt door het feit dat verschillende van zijn politieke bondgenoten de Afghanen openlijk opriepen tot geweld.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.