Anti-stresspillen gevaarlijk populair in Gaza

Het is een pijnstiller maar in de Gazastrook wordt Tramadol eerder genomen als tegengif voor de stress die de bezetting met zich meebrengt. En de pil wordt er gevaarlijk populair.

  • IPS/Emad Badwan Omdat Tramadol goedkoop wordt aangeboden in de straten van Gaza, is het gemakkelijk voor de jeugd om hieraan verslaafd te geraken. IPS/Emad Badwan

Zelfs onder de meest veerkrachtige en goed opgeleide mensen, zijn er die hun toevlucht nemen tot Tramadol om de ruwe realiteit, de trauma’s, de armoede en de voortdurende stress te ontvluchten.

Tramadol is een synthetische, morfineachtige pijnstiller die op doktersvoorschrift en correct genomen vrij onschadelijk is. Maar hier gaat het over een tweede variant die aan populariteit wint: de krachtigere en meer gevaarlijke illegale pil die op de zwarte markt circuleert.

Problemen vergeten

“Elke week zien we drie tot vier gevallen van overdosering. Meestal zijn het jonge mannen”, zegt Abu Yousef (34) die al sinds tien jaar als paramedicus actief is in de regio. “Patiënten ijlen, zweten fel en klagen over buikpijn. Soms hallucineren ze… tenslotte gaat het hier om morfine. “

Zelf nam hij ook ooit Tramadol “tegen buikpijn”, na zijn vrijlating uit de Israëlische gevangenis waar hij een aantal jaren vastzat.

De overgrote meerderheid van de gebruikers vandaag neemt de pil niet op doktersvoorschrift. “Sommige mensen slikken omdat de pil hen het gevoel geeft sterker en krachtiger te zijn. Ook bij dokters die veel uren moeten kloppen en onder tunnelwerkers scoort de pil goed.”

“De meesten willen hun problemen vergeten en Tramadol helpt hen daar tijdelijk bij”, zegt arts Hossam Al Khatib, gespecialiseerd in verslavingen. “Er heerst hoge werkloosheid in Gaza en dat zorgt voor veel stress.” De laatste zes jaar (sinds de bezetting in 2006) is het gebruik van Tramadol sterk toegenomen. “Inclusief onder jong afgestudeerden die er niet in slagen om werk te vinden.”

Twintig procent verslaafden

“Het beleg zorgt voor problemen van allerlei aard: werkloosheid, uitzichtloosheid, stress, angst en depressie. Zelfs jongeren van 15 jaar nemen hun toevlucht tot drugs omdat hun leven zo moeilijk is.”

Omdat Tramadol goedkoop wordt aangeboden in de straten van Gaza, is het gemakkelijk voor de jeugd om hieraan verslaafd te geraken. Khatib zegt dat drugs en marihuana al lang voor 2006 en het beleg door Israël aanwezig waren in Gaza. “Maar Tramadol en drugs werden niet gebruikt als vluchtmiddel, zoals dat nu het geval is. Het is echt een product van de belegering. “

“De oorzaken van dat vluchtmechanisme liggen dieper dan enkel bij werkloosheid en frustratie”, zegt Khatib die spreekt over 20 procent verslaafden in Gaza. 

“De situatie in Gaza verandert de Palestijnse samenleving en leidt tot meer problemen in de familie. Als een jongere broer bijvoorbeeld werk heeft en een oudere niet, veroorzaakt dat schaamte bij die laatste omdat hij niet kan bijdragen aan de familie. Ook jonge mannen die de leeftijd bereiken waarop ze kunnen trouwen maar geen middelen hebben om dat te doen, lopen steeds meer risico om Tramadol te gebruiken, als tijdelijke verlichting voor hun schaamte en ellende.”

Serotonine

Zowel Khatib als Abu Yousef zeggen dat de drugs Gaza binnenkomen via de tunnels uit Egypte, Gaza’s levenslijnen die voedsel, vee en andere levensmiddelen binnenbrengen sinds de grenzen van Gaza zijn gesloten.

Maar als gevolg van de armoede in Egypte, maken veel Egyptenaren Tramadol zelf aan als bijverdienste. Ze gebruiken een mix van morfine en rattenvergif. “Dat gif stimuleert de hersenen om serotonine aan te maken, net zoals Tramadol. In hoge doseringen is het dodelijk”, zegt Abu Yousef.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.