Anti-terrorismeconferentie Madrid wil agenda zetten voor democratie

De eerste verjaardag van de bomaanslagen op pendeltreinen in Madrid van 11 maart 2004 moet meer worden dan een herdenking van de gruwelijke terreurdaden. Als het van de initiatiefnemers afhangt, geeft de civiele samenleving op 11 maart het startschot voor een nieuwe democratische aanpak.

Van 8 tot 10 maart wordt in Madrid een Internationale Topconferentie over Democratie, Terrorisme en Veiligheid georganiseerd. Meer dan vijftig voormalige en huidige staatshoofden en regeringsleiders, opinieleiders en beleidsmensen, deskundigen op het gebied van terrorisme en veiligheid en burgers uit de hele wereld zullen er samen een agenda voor de democratie opstellen. Het initiatief gaat uit van opendemocracy.net uit Londen - de uitgever van een wereldwijd internetmagazine over politiek en cultuur - en de onafhankelijke Club van Madrid, bestaande uit 55 voormalige staatshoofden of regeringsleiders, onder wie de Amerikaanse ex-president Bill Clinton en Mary Robinson, ooit president van Ierland. Voorzitter van de club is de voormalige president van Brazilië, Fernando Henrique Cardoso, en algemeen secretaris is Kim Campbell, voormalig premier van Canada.

De initiatiefnemers willen dat er over de hele wereld vergaderingen worden belegd om input te leveren voor de uiteindelijke agenda van Madrid. Anthony Barnett, redacteur van opendemocracy.net, wijst erop dat de conferentie in Madrid een ruime invulling wil geven aan het begrip ‘democratie’ en een verband wil leggen met armoede, bevolking, religieuze verschillen en andere aspecten, die niet alleen te maken hebben met verkiezingen. Barnett vindt het merkwaardig dat er na de aanslagen van 11 september in New York geen gelijkaardige reactie is gekomen. Een lezer van zijn magazine uit de Verenigde Staten wees erop dat de Amerikanen na 11 september thuisbleven, bang waren en ten oorlog trokken, terwijl de Europeanen op straat kwamen en zich uitspraken voor vrede.

Barnett benadrukt dat het initiatief van Madrid in geen geval bedoeld is als protest tegen de VS, maar dat het wil komen tot een consensus over democratie en tegen het terrorisme. Maar voor democratie is meer nodig dan verkiezingen in de VS, vervolgt Barnett. Ik heb het gevoel dat we pas aan het begin van de democratie staan. De voorbereidende vergaderingen voor de top van Madrid moeten volgens hem leiden naar nieuwe vormen van democratie, die openheid, overleg en betrokkenheid vergen. Verkiezingen vormen daarvoor alleen een goed uitgangspunt.

Op 11 maart vorig jaar werden bomaanslagen gepleegd op vier pendeltreinen in Madrid. 191 mensen kwamen om het leven en duizenden anderen werden gewond. Naar verwachting zullen zich dit jaar op de verjaardag van de aanslagen grote aantallen mensen verzamelen in de straten rond het Atocha-station in Madrid om de doden te betreuren en op te roepen om een eind te maken aan het terrorisme. De koning van Spanje zal samen met enkele andere Spaanse en buitenlandse leiders deelnemen aan een openbare plechtigheid georganiseerd door het stadsbestuur van Madrid.

De Club van Madrid en opendemocracy.net roepen mensen over de hele wereld op om die dag ook zelf een kleine bijeenkomst te houden.Dat kunnen vijf mensen zijn die in de lunchpauze bijeenzitten of een grotere bijeenkomst in een schoolrefter, bedrijfskantine of een plaatselijk café. Wij denken dat mensen overal ter wereld een verschil kunnen maken door over dit belangrijke onderwerp te praten, aldus een gezamenlijke verklaring van de beide organisatoren. Dit is een goede gelegenheid om na te denken over wat er kan gebeuren en over hoe wij de democratie kunnen versterken om een antwoord te bieden op het terrorisme. In combinatie met de ervaring en de medewerking van toppolitici en deskundigen ter zake kan dit helpen om ideeën om te zetten in praktische en haalbare aanbevelingen en actieplannen. (LD/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3229   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift