Anticiperen op de noden van arbeidsmigratie

In een recent rapport over arbeidsmigratie roept de Wereldbank dat toekomstige herkomstlanden en bestemmingslanden nu moeten anticiperen op toekomstige noden op de globale arbeidsmarkt.
Tegen 2050 zal de Europese arbeidsmarkt gekrompen zijn tot 66 miljoen werknemers. Vooral aan mensen met een gemiddelde opleiding zal er een tekort zijn. Tegelijk zal de arbeidsmarkt in het Midden-Oosten en Noord-Afrika (MENA) een overschot tellen van meer dan veertig miljoen. Dat staat in het Wereldbankrapport Shaping the future: a long term perspective of people and job mobility for the Middle East and North Africa.

‘Om de kansen op de Europese arbeidsmarkt te grijpen, moeten de opleidingsniveaus en de participatie van vrouwen gevoelig verbeteren’, zegt Leila Zlaoui, auteur van het rapport. Ze voegt eraan toe dat migratie geen panacee mag zijn voor de werkloosheidscijfers in de MENA-landen. Er zijn dringend economische hervormingen nodig om nieuwkomers op de arbeidsmarkt te kunnen bedienen: marktdiversificatie, stimuli voor privé-ondernemingen en een jaarlijkse jobcreatie van vier miljoen.

De MENA-regio kent een jaarlijkse groei van 3,4 procent op de arbeidsmarkt, maar blijft kampen met hoge werkloosheidscijfers. Een op de twee personen uit de actieve bevolkingslaag (tussen 15 en 64 jaar) zit zonder job, en het aantal werkloze jongeren is het hoogste ter wereld. Meer dan 25 procent daarvan zijn schoolbankverlaters met een relatief goede opleiding. De aanbevelingen in het rapport zijn duidelijk: vergrijzende landen en MENA-landen moeten een gezamenlijk integratieproces naar een globale arbeidsmarkt starten. Dat betekent nù ageren. Het duurt namelijk tien tot twintig jaar om competente en “marktconforme” werknemers op te leiden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2770   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2770  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.