Antieke papierfabriek wordt ecologisch sprookje (*)

Een Amerikaanse papierfabriek met machines uit de negentiende eeuw is goed op weg een van de groenste bedrijven van het land te worden. Flambeau River Papers haalt zijn energie uit houtafval en binnen enkele jaren ook uit een bioraffinaderij die diesel en was produceert.
De fabriek ligt in Wisconsin, een staat die veel hout produceert en een eeuwenoude papierindustrie heeft. Maar de crisis en dure diesel en steenkool doen veel kleine papiermakers met energieverslindende machines de das om. In Park Falls, een stadje met amper driehuizend inwoners, verloren 310 mensen hun baan toen de plaatselijke papierfabriek in 2006 dicht ging.
Zes maanden later konden ze allemaal weer aan het werk. De nieuwe eigenaar van Flambeau River Papers, de houtvester William “Butch” Johnson, maakte de fabriek weer rendabel door van steenkool over te schakelen op houtafval als brandstof. Samen met de ideeën van de arbeiders om efficiënter te gaan werken, leverde dat volgens Johnson een besparing van tien miljoen dollar per jaar op. De ondernemer gelooft dat hij de komende jaren nog 3,5 tot 4 miljoen dollar kan besparen door nog zuiniger te gaan werken.
De papierfabriek in Park Falls dateert uit 1894, en één van de machines die nog altijd wordt gebruikt uit 1895. Maar straks verschijnen er naast die antieke tuigen ook hypermoderne installaties, en daardoor kan Flambeau River Papers helemaal klimaatneutraal worden. Johnson wil investeren in een raffinaderij die uit houtafval biodiesel en was zal halen. Dat proces produceert veel hitte, maar die zal volledig gebruikt worden om de papierfabriek van stroom, stoom en warm water te voorzien.
Van een zwaar milieuvervuilend bedrijf wordt Flambeau River Papers op die manier een onderneming die de opwarming van de aarde helpt tegen te gaan. Biodiesel en biowas zijn vervangers voor industriële producten die uit aardolie gemaakt worden. En de koolstofdioxide die vrijkomt bij de verbranding van de houtpellets, wordt opgevangen en gebruikt voor de productie van calciumcarbonaat. Die stof dient dan weer als coating van sommige papiersoorten.

(*) Dit artikel maakt deel uit van een reeks bijdragen van IPS naar aanleiding van de klimaatconferentie in Kopenhagen. ‘Planeet Kopenhagen’ startte op 23 november en loopt tot het einde van de conferentie op 18 december.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2819   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift