"Antihomowet Oeganda niet houdbaar"

Mensenrechtenactivisten in Oeganda verwachten dat de draconische antihomowetgeving in het land teruggedraaid zal worden. Deze week hebben ze een petitie ingediend bij het Constitutionele Hof in Kampala.

  • US army Sgt. Jeremy T. Lock Op 14 februari ondertekende president Yoweri Museveni de wet die levenslange straffen mogelijk maakt voor "homoseksueel gedrag" en "promotie van homoseksualiteit" verbiedt. US army Sgt. Jeremy T. Lock

“Rechters zijn mensen. Maar we zijn er vrij zeker van dat we een sterke zaak hebben en dat de rechters oordeelkundig te werk zullen gaan en zich niet laten leiden door publieke sentimenten”, zegt Nicholas Opiyo, secretaris van de Orde van Advocaten. “Maar we weten ook het publiek zich tegen onze petitie zal keren en zal proberen ons zwart te maken.”

Op 14 februari ondertekende president Yoweri Museveni de wet die levenslange straffen mogelijk maakt voor “homoseksueel gedrag” en “promotie van homoseksualiteit” verbiedt. Volgens Opiyo zijn er vraagtekens te zetten bij de grondwettelijkheid van het besluit en moet het Constitutionele Hof zich daarover buigen.

Onder de indieners van de petitie zijn ook Fox Odoi, een parlementslid van de regerende partij en voormalig juridisch adviseur van Museveni, mediapersoonlijkheid Andrew Mwenda en de voormalige oppositieleider Morris Ogenga-Latigo. Fox Odoi is de enige parlementariër die zich publiekelijk uitspreekt tegen de wet.

Haatzaaierij

De petitie werd ingediend onder auspiciën van de Civil Society Coalition on Human Rights and Constitutional Law (CSCHRCL), een coalitie van vijftig burgerorganisaties. De coalitie stelt onder meer dat de wet in strijd is met het grondwettelijke recht van Oegandezen op privacy, non-discriminatie, waardigheid en een humane behandeling.

De CSCHRCL wil ook een verbod op haatzaaierij in de media. Op 25 februari, een dag nadat Museveni de antihomowet getekend had, publiceerde de Oegandese tabloid Red Pepper een “top-200” van homo’s, in sommige gevallen met foto.

Geoffrey Ogwaro van CSCHRCL stond met foto op pagina 2 in de editie van Red Pepper die op 1 maart uitkwam. Zijn directe omgeving weet dat hij homo is, zegt Ogwaro, maar toch was zijn moeder “ontroostbaar” toen ze de krant onder ogen kreeg. “Ze heeft er nog steeds moeite mee dat ik homo ben. Dit is voor haar een publieke vernedering”, zegt hij. “Ze is er nu wel overheen, maar het was een enorme schok.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.