Antiracismewet blijft dode letter in Bolivia

Bolivia beschikt al drie jaar over een wet tegen discriminatie en racisme maar tot dusver is niemand gestraft, ondanks honderden klachten.

  • IPS/Franz Chavez Een manifestatie van indiaanse vrouwen in de straten van La Paz. Van 1652 klachten over discriminatie leidde er niet een tot een veroordeling. IPS/Franz Chavez

Rebeca Javier, een jonge televisiereporter, werd eind vorig jaar aangevallen toen ze op straat inheemse mensen interviewde. De agressor riep beledigingen aan het adres van inheemse Bolivianen en sloeg en bespuwde haar. Hij werd opgepakt maar ondanks de vele getuigen werd hij weer vrijgelaten.

“Ik vroeg gerechtigheid aan de openbare aanklager maar die luisterde niet naar mij”, zegt Javier.

Meerderheid inheems

“Er is nog niet één veroordeling geweest”, zegt Leoncio Gutiérrez, directeur-generaal van de organisatie Lucha contra el Racismo y Toda Forma de Discriminación (Strijd tegen Racisme en Elke Vorm van Discriminatie). Rechters en openbare aanklagers zien uitingen van discriminatie niet als strafbare feiten, zegt hij.

De meerderheid van de tien miljoen Bolivianen is inheems. Sinds 2006 heeft het land ook een inheemse president, Evo Morales.

In 2010 kwam er een Wet tegen Racisme en Elke Vorm van Discriminatie, die in gevangenisstraffen voorzag. Die was omstreden omdat hij ook de mogelijkheid bood op te treden tegen media die “racistische en discriminerende ideeën” verspreidden.

Colombianen zijn delinquenten

Tot oktober vorig jaar waren er 1652 klachten binnengekomen bij de nationale ombudsdienst en nog eens 135 bij het onderministerie voor Dekolonisering. Zonder resultaat.

Ook de omstreden uitspraak van Isaac Ávalos, senator van de regerende Movimiento al Socialismo (MAS), bleef onbestraft. “Van de tien Colombianen zijn er acht delinquenten.” had hij in 2012 gezegd.

“Die wet is niet noodzakelijk bestraffend, de bedoeling is niet zozeer de gevangenissen te vullen met mensen die discrimineren”, zegt het Afro-Boliviaanse MAS-parlementslid Jorge Medina, de grootste pleitbezorger van de wet. Hij is voorstander van verzoeningsprocedures, waarbij de dader zijn verontschuldigingen aanbiedt. Maar ook hij is bezorgd dat de wet tot dusver dode letter is gebleven.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.