Antwerpse organisaties vragen aandacht voor vluchtelingen

Onder de naam “Is er nog plaats in de herberg?” presenteerden enkele Antwerpse verenigingen woensdag hun winterse campagne, die vluchtelingen een symbolisch onderdak moet bieden.
De voorstelling van het Herberg-project aan pers en publiek, vond niet toevallig op 10 december plaats, de zestigste verjaardag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.
Op verschillende plaatsen in Antwerpen zijn dezer dagen kunstige kerststallen te bewonderen. Het gaat om de stadsbibliotheek Permeke (De Coninckplein), de stationshal van Antwerpen-Berchem, het binnenplein van het ACW-hoofdgebouw (Nationalestraat 111) en de parking van het Eco-huis (Turnhoutsebaan 139). Bij de kerststallen kan je ook luisteren naar de verhalen van verschillende asielzoekers die in ons land op zoek zijn naar een betere toekomst, zowel voor zichzelf als voor hun kinderen.

Geen zuiver christelijk verhaal


Met hun winterse campagne verwijzen de organisaties duidelijk naar misschien wel de bekendste vluchtelingen van weleer, Jozef en Maria. Toch benadrukken ze dat het niet enkel een christelijk verhaal betreft. Het Antwerpse Minderhedencentrum de8, één van de resolute voortrekkers van het project, beklemtoont het algemene en grensoverschrijdende sociale belang van dergelijke verhalen. Onlangs nog verscheen een studie van de Europese Commissie waarin de positieve effecten van migratie – zowel op het land van herkomst als op het immigratieland – onderstreept werd.

Beeldvorming


Naast een warme oproep om mensen zonder papieren een onderdak te geven in onze samenleving, willen de organisaties ook een dieper niveau van de vluchtelingenproblematiek aanraken. De structurele beeldvorming rond vluchtelingen worden geijkt aan enkele populaire beelden. De asielzoeker als kraanbezetter, de asielzoeker als hongerstaker, de asielzoeker als kerkbezetter, de asielzoeker als profiteur. De pers, die deel uitmaakt van dit discours én het verder helpt vormgeven, werd dan ook rechtstreeks aangesproken. Met deze campagne wil men dan ook het eenzijdige beeld, waarbij vluchtelingen vooral m
Wij eisen een rechtvaardige internationale aanpak, die solidariteit over de landsgrenzen heen vereist.
criminaliteit in verband gebracht worden, onderuit halen.

Op zoek naar een plaats in de herberg


De getuigenissen die na de uiteenzetting aan bod kwamen – en die ook bij de kerststallen zelf te bekijken zijn – moeten dit engagement ondersteunen. Vijf levensverhalen, met een heel diverse achtergrond, maar met enkele treffende gemeenschappelijke ervaringen in België. Het zoeken naar een plaats, een thuis, blijkt de grootste gemene deler.

Universele mensenrechten


Uit het dossier dat MO* in december publiceerde, blijkt dat de grote meerderheid van de Vlamingen de mensenrechten wel degelijk een warm hart toedraagt. Maar het schoentje begint te wringen wanneer de term “Universeel” in praktijk opduikt. Het betekent immers dat asielzoekers die in een wanhoopspoging  hun toevlucht zoeken tot drukkingsmiddelen als hongerstakingen, bezettingen… óók deze rechten bezitten. En dat blijkt volgens de organisatoren allesbehalve evident voor veel Vlamingen.

Een politieke boodschap


Onder de initiatiefnemers ook het ACW. Annemie Verhoeven, die het ACW vertegenwoordigde op de persvoorstelling, onderstreept het politieke statement dat de vereniging hier wil maken. “Dit is een duidelijk signaal aan de beleidsmakers.” Concreet maande het ACW de overheid aan om de periode van onzekerheid waarin asielzoekers leven, en die soms mensonwaardig gerekt wordt, te verkorten. Maar ook: “Wij eisen een rechtvaardige internationale aanpak, die solidariteit over de landsgrenzen heen vereist.” De uitstelpolitiek – en de willekeur van het non-beleid – van Minister Turtelboom werd dan ook een “schande” genoemd.

De kerststallen zijn nog te bewonderen tot en met 12 januari op de verschillende locaties in Antwerpen. Zondag 14 december vindt in Antwerpen onder de noemer “Belofte maakt schuld” een algemene manifestatie plaats.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.