APEC-commissie buigt zich over vrijhandelsakkoord

Tijdens de APEC-top in november zal een speciale commissie zich buigen over een vrijhandelsakkoord tussen de 21 lidstaten. Dat maakte Hernán Somerville, Chileens bankier en de voorzitter van de Consultatieve Bedrijfsraad van APEC, woensdag bekend. Volgens Somerville zou een dergelijk akkoord de Doha-ontwikkelingsronde van de Wereldhandelsorganisatie een duw in de rug kunnen geven.


De APEC, een economisch forum van 21 landen rond de Stille Oceaan, heeft een bijzondere commissie van bedrijfsleiders, regeringsafgevaardigden en academici opgericht, zei Sommerville. Die moet de oprichting van een gemeenschappelijk vrijhandelsakkoord tussen de lidstaten bestuderen. Tijdens de bijeenkomst van de ministers van Financiën uit de APEC vorige week in Santiago de Chile, had de Chileense president Ricardo Lagos het nog over zo’n vrijhandelsakkoord. Lagos is de gastheer van de twaalfde APEC-top die van 19 tot 21 november in Santiago zal plaatsvinden.

Somerville denkt dat een APEC-vrijhandelsakkoord een stimulans kan betekenen voor de Doha-ontwikkelingsronde, de onderhandelingen binnen de Wereldhandelsorganisatie over een nieuw wereldwijd geldend handelsakkoord. Volgens Sommerville heeft de oprichting van de APEC in 1989 een punt gezet achter de zogenaamde Uruguay-ronde, die leidde tot de oprichting van de WHO werd opgericht.

De APEC waarschuwt voor de wereldwijde toename aan bilaterale handelsakkoorden. Azië kent er daar nu al een veertigtal van. Volgens Sommerville is de tendens om steeds meer bilaterale akkoorden te tekenen een slechte zaak voor ontwikkelingslanden.

De APEC werd in 1989 opgericht en is het grootste economische samenwerkingsverband ter wereld. Onder de lidstaten bevinden zich onder meer Australië, Canada, China, Japan, Rusland en de Verenigde Staten. Samen nemen de 21 APEC-landen 55 procent van de internationale handel voor hun rekening en waren ze het afgelopen decennium verantwoordelijk voor 70 procent van de wereldwijde economische groei. (ADR/MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2938   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift