Apple blijft doof voor kritiek uit groene hoek

Apple-topman Steve Jobs presenteerde vorige week de iPhone, de mobiele telefoon van Apple, maar repte met geen woord over “groenere” Apple-producten met minder giftige stoffen. De concurrentie vaart nochtans een milieuvriendelijkere koers.
Onder het motto “Green My Apple” voert Greenpeace campagne tegen de vervuilende stoffen die Apple in zijn computers en mp3-spelers verwerkt. Zo gebruikt Apple nog altijd Polyvinylchloride (PVC). PVC is milieuonvriendelijk plastic, waarvan andere computerproducenten al hebben aangekondigd dat ze het niet langer gaan gebruiken.

Een dag voor de lancering van de iPhone plaatste Greenpeace een nagesychroniseerde video op YouTube waarin Steve Jobs de milieuproblemen bij Apple aankaart. In realiteit repte Jobs met geen woord over een milieuvriendelijkere aanpak. De iPhone zal nog altijd PVC bevatten, terwijl de Finse producent van gsm’s, Nokia, de milieuvervuilende stof heeft gedumpt. Dit jaar wil Nokia ook gsm’s op de markt brengen zonder broomhoudende brandvertragers.

Niet toevallig voert de Finse gsm-fabrikant de lijst aan van de “Guide to Greener Electronics”, een rangschikking waarbij Greenpeace producenten van elektronica rangschikt op hun milieuvriendelijkheid. Ook andere elektronicaproducenten ondernemen stappen om milieuvriendelijker producten te maken. Dell zal tegen 2009 geen PVC en broomhoudende brandvertragers meer gebruiken. Sony, Hewlett Packard, Sony Ericsson, LGE en Samsung volgen Dells voorbeeld.

De opmars van allerhande elektronica leidt tot een berg giftig afval en zware metalen, zoals cadmium. Veel oude computers en mobiele telefoons worden in Azië gedumpt, waar het vaak kinderen zijn die de toestellen uit elkaar halen en daarbij in contact komen met giftige stoffen. De Britse firma Fonebak probeert daar iets aan te doen. Ze verzamelt oude mobiele telefoons en recycleert ze of herstelt ze om ze naar ontwikkelingslanden te sturen waar de toestellen een tweede leven krijgen. MDG7

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3306   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur