Apple verbiedt iPhone-donatiekoe van Dierenartsen zonder Grenzen

De ngo Dierenartsen Zonder Grenzen loopt giften mis omdat het zijn iPhone-app Sick Cow niet betalend mag maken van Apple. Dat meldt de ngo in een persbericht.

De ngo Dierenartsen Zonder Grenzen loopt giften mis omdat het zijn iPhone-app Sick Cow niet betalend mag maken van Apple. Dat meldt de ngo in een persbericht.

Het reclamebureau Famous bedacht voor Dierenartsen zonder Grenzen de iPhone-applicatie ‘Sick Cow’ waarbij je een zieke koe te horen krijgt telkens je je iPhone omdraait. De bedoeling was 5 euro te vragen voor de ‘app’, wat overeen komt met de kost om één Afrikaanse koe te vaccineren.

Volgens de reglementen Apple mogen ngo’s echter enkel gratis applicaties lanceren (punt 21.1 van de voorwaarden: ‘Apps that include the ability to make donations to recognized charitable organizations must be free.’). “Hiermee verhindert het ngo’s en goede doelen iPhone-apps te gebruiken bij het verzamelen van fondsen, waardoor aanzienlijke inkomsten aan giften blijven liggen”, aldus Dierenartsen Zonder Grenzen in een persbericht.

Al geeft de ngo toe dat er ook een logische redering achter zou kunnen zitten: “Misschien weigert Apple betalende apps ten voordele van ngo’s omdat het niet wil verdienen op de kap van een goed doel. Dat is uiteraard alleen maar nobel. Apple eist van applicaties die worden verkocht in de online Apple Store immers een bepaald deel van de ‘pot’.”

Dierenartsen zonder Grenzen stelt toch de vraag of er geen andere oplossingen mogelijk zijn, waardoor ook ngo’s kunnen meegenieten van het succes van ‘apps’. “Waarom kan Apple bijvoorbeeld niet enkel onkosten aanrekenen in plaats van de gebruikelijke fee?”

Voor de ngo zit er ondertussen niets anders op dan ’Sick Cow’ gratis aan te bieden, met een link naar de site www.dierenartsenzondergrenzen.be waar het publiek dan een gift kan doen. Volgens de ngo is dit echter een uiterst omslachtige, tijdrovende methode in tijden waarin alles snel moet gaan.

Voor wie een iPhone heeft: de applicatie ‘Sick Cow’ is hier te downloaden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3196   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur