Aquino op weg naar Filipijns presidentschap

Senator Benigno ‘Noynoy’ Aquino ligt ruim op kop na de presidentsverkiezingen van afgelopen maandag in de Filipijnen. Aquino leidt met 40% van de stemmen en houdt de meest opmerkelijke kandidaat van deze verkiezingen, Joseph Estrada, achter zich met 25% van de stemmen. Maar officieel is Aquino nog niet tot nieuwe president uitgeroepen.
De definitieve resultaten worden pas in juni verwacht, wanneer het parlement heeft samengezeten en de kiescommissie alle stemmen heeft geteld. Er zouden nog vijf miljoen stemmen te tellen zijn, maar de voorsprong van Aquino is niet meer te overbruggen. Daarmee lijkt hij goed op weg om de huidige president Gloria Macapagal-Arroyo op te volgen.

‘Leeghoofd’


Senator Aquino werd begin februari gezien als de grootste concurrent voor Villar, iemand die al jarenlang met politiek bezig is en toonde grote affiniteit met de armsten. ‘Noynoy’, zoals het volk hem noemt, werd door de media aanvankelijk als leeghoofd bestempeld, maar hij wist (positief) te verrassen. Hij komt heel zelfverzekerd over en doet opvallend goed zijn huiswerk alvorens de media of organisaties te woord te staan.
Aquino komt uit een politiek actieve familie en kan op de sympathie van een groot deel van de bevolking rekenen. De grootvader van Aquino was een vooraanstaand politicus die onder andere senator, voorzitter van het parlement en Minister van Landbouw is geweest.
Benigno’s ouders waren Corazon Aquino en Benigno Aquino Jr. Zijn vader had de oppositie tegen Ferdinand Marcos geleid en was daarna naar Amerika verbannen. Bij zijn terugkeer werd hij op het vliegveld van Manilla doodgeschoten. Zijn weduwe, Corazon Aquino, werd door de oppositie naar voor geschoven als president en bekleedde het ambt van 1986 tot 1992.

Buitenbeentje


Joseph Estrada is waarschijnlijk de meest opmerkelijke kandidaat van deze verkiezingen. Hij was Filipijnse president van 1998 tot zijn afzetting in 2001. Toen werd Estrada veroordeeld wegens corruptie en moest hij zijn presidentschap stopzetten. Toenmalig vicepresident Arroyo volgde hem op. Volgens de Filipijnse kieswet kan een president zich na een ambtstermijn niet meer herkiesbaar stellen maar strikt gezien heeft hij zijn vorige termijn nooit afgemaakt aangezien hij is afgezet.
Pagbabago, People’s Movement for Change, steunt deels Aquino, die tijdens zijn campagne beloofde een commissie op te starten om de corruptieschandalen van enkele ex-presidenten te onderzoeken. Ook huidig president Gloria Macapagal-Arroyo moet verantwoordelijk worden gesteld voor mogelijke corruptie.
Voor de economische crisis, die miljoenen Filipijnen treft, hebben weinig kandidaten een oplossing geformuleerd. Enkel kandidaat Jamby Madrigal had een economisch programma met betrekking tot landbouwhervormingen, industrialisatie en de bescherming van het nationale patrimonium.

Civiele groepen


Bij de Filipijnse verkiezingen konden naast de traditionele politieke partijen ook een aantal Party-List Groups (PLG) verkozen worden. Dat zijn politieke bewegingen die burgers vertegenwoordigen uit verschillende segmenten van de bevolking. Daardoor kunnen vertegenwoordigers van civiele groeperingen een aantal zetels innemen in het Filipijnse Huis van Afgevaardigden.
Maar de verschillende PLG’s die samengebracht zijn in de Makabayan-partij werden tijdens de campagne het slachtoffer van systematische aanvallen op hun werking. Ze spraken onder meer over dreigbrieven, over campagnemateriaal dat wordt beklad en over lasterbrieven die worden rondgestuurd om de verschillende bondgenoten tegen elkaar op te zetten. De kandidaat die ze openlijk steunden, Manuel Villar van de Nacionalista Party (NP), haalde het niet.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2886   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift