Arabisch charter bedreigt kritische media

Arabische satelietzenders die te kritisch uit de hoek komen, riskeren hun licentie te verliezen. De Arabische Liga heeft een charter getekend waardoor zo’n sanctie mogelijk wordt.
De Arabische Liga heeft in Caïro een charter ondertekend om kritische tv-zenders uit de ether te halen. Zenders die zich bezondigen aan kritiek tegen de regeringsleiders of nationale en religieuze symbolen beledigen, dreigen voortaan hun licentie kwijt te spelen.
Spreekbuis voor critici
Tweeëntwintig staten hebben het charter ondertekend, Qatar en Libanon onthouden zich voorlopig. Het charterinitiatief komt van Egypte en Saudi-Arabië – landen met een grote mediaconcentratie. De zenders mogen de sociale harmonie, de nationale eenheid , de openbare orde en traditionele waarden niet verstoren.  “De commerciële  televisieomroepen bieden uitzendtijd aan regeringscritici en discussiëren over onderwerpen die staatsomroepen nooit zouden durven behandelen,” zegt een zegsman van de BBC.
Verzwaarde censuur
Vorige maand riep de Saudische minister van Informatie Iyad Madani een nationaal verbod uit op live televisie-uitzendingen. Ontevreden kijkers hadden zich tijdens een televisieshow kritisch uitgelaten over het slechte loonstatuut voor Saudische ambtenaren.
Het charter lijkt het journalistieke speelveld voorgoed te hebben afgesloten. De zwaar gecensurereerde media dreigen de onafhankelijke berichtgeving in het Midden-Oosten lam te leggen.

De journalistieke wereld is verontwaardigd maar geeft de strijd niet op. “Dit is een duidelijke poging om de invloed van sattelietzenders te verbreken,” zegt Lawrence Pintak,  hoofd van het Center for Electronic Journalism aan een Amerikaanse universiteit in Caïro.
“Hoewel het meer rechtzaken zal veroorzaken is het charter gedoemd om te falen.”

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2940   proMO*’s steunen ons vandaag al. We hopen 2021 te kunnen starten met 3000 proMO*‘s, word jij er één van?

Word proMO* of Doe een gift