Arabische Israëli's hebben geen zin om te stemmen

550.000 van de 6 miljoen stemgerechtigde Israëli’s zijn arabieren. Maar velen van hen zijn niet van plan op 28 maart naar de stembus te gaan.

De politieke onverschilligheid van de arabische Israëli’s onderstreept de gevoelens van marginalisering bij de bevolkingsgroep, zeggen analisten. Ze wijzen zowel de grote Israëlische partijen als de eigen arabische met de vinger.

In een poging het probleem aan te pakken, heeft de Israëlische regering op de valreep een nieuw plan aangekondigd. Het aantal overheidsbanen voor arabische Israëli’s zal met tien procent stijgen. Ook zou elke overheidsdienst die een arabier aanneemt op een vacante post, geld krijgen om een bijkomende ambtenaar uit een minderheid tewerk te stellen.

Vele van de arabische Israëli zien de Knesset (het Israëlische parlement) als een soort van joodse speeltuin die toebehoort aan joodse mensen of joodse partijen, zegt Mordechai Kedar, docent aan het arabische departement van de Bar-Ilan universiteit in Ramat-Gan. De voertaal is Hebreeuws.

Over de jaren hebben de grote Israëlische partijen grote beloften gedaan voor de arabische bevolking… maar na de verkiezingen worden die vergeten, zegt Adman Sa’adi, professor gespecialiseerd in Arabisch-Israelische politiek aan de Ben Gurion-universiteit in Be’er Sheva, en zelf een Israëli van arabische afkomst.

Je kan niet verwachten dat de arabieren voor deze partijen stemmen omdat ze nalaten voor hun belangen op te komen. In de plaats daarvan zijn hun maatregelen catastrofaal geweest, of het nu gaat over vernieling van huizen in de bezette gebieden, of veiligheidsperimeter die Jeruzalem scheidt van de westelijke Jordaanoever en sommige arabische Israëli’s afsnijdt van familie en bedrijven.

Nog volgens Sa’adi worden arabieren behandeld als tweede of zelfs derdeklasseburgers. Volgens hem moeten ze bijvoorbeeld in de rij voor buitenlanders aanschuiven aan de paspoortencontrole op de luchthaven. Je bent niet gewenst in de staat.

Volgens Sa’adi uit discriminatie zich ook geregeld doordat joodse gebieden meer economische voordelen krijgen dan arabische. Het Israëlische Hooggerechtshof verwierp onlangs een plan waarin onderwijsvoordelen in overweldigende mate naar joodse steden en dorpen gingen.

Het kan hem zelfs in kleinigheden als straatborden zitten. De Israëlische wet schrijft voor dat de borden drie talen moeten dragen - Hebreeuws, Arabisch en Engels. Maar vaak is de Arabische vertaling onbegrijpelijk. Het is gewoon heel erg vernederend, zegt Sa’adi.

Maar ook arabische partijen zijn debet aan de apathie van het arabische electoraat. Veel arabieren beschuldigen hun eigen partijen dat ze zich blindstaren op politieke kwesties en het bestuur van de Arabische steden en dorpen verwaarlozen. Ze proberen legitimiteit te verwerven en een naam op te bouwen door de organisatie en het beleid van de staat in vraag te stellen, zegt Kedar. Het resultaat is dat veel arabieren die in Israël wonen en die wel degelijk willen gaan stemmen, misschien traditionele Israëlische partijen zullen steunen om de Arabische leden van de Knesset te straffen. Ik hoor het van mijn studenten.

Ook islamitische groepen spelen een rol. De islamitische beweging in Israël roept arabieren voortdurend op de verkiezingen te boycotten omdat ze zegt dat dat Isräel gebouwd is op Palestijns land en dat elke stem voor leden van de Knesset de staat een goedkeuringsstempel geeft. (ADR/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.