Arabische jeugdwerkloosheid

De voorbije jaren is de jeugdwerkloosheid in Arabische landen aanzienlijk gestegen. Ongeveer één op de vier jongvolwassenen is er werkloos. Het Amerikaanse consultancybedrijf McKinsey berekende dat de Arabische staten daardoor 37 miljard euro per jaar verliezen. Een belangrijke oorzaak voor de werkloosheid is het onderwijs dat niet is afgesteld op de noden van de arbeidsmarkt. ‘De Arabische wereld heeft meer universiteitsdiploma’s geproduceerd dan het kan gebruiken’, klinkt het bij de Universiteit van de Verenigde Naties (UNU).

De jaarlijkse Arabische Jeugd Enquêtes van pr-bureau Burson-Marsteller tonen aan dat sociaal-economische eisen steeds belangrijker worden. De economie en de stijgende levenskost zijn de voornaamste kopzorgen van de Arabische jeugd van vandaag. Voorheen prijkten democratie en mensenrechten bovenaan het lijstje. Soms leidt de situatie tot excessen. Tot wanhoop gedreven door hun uitzichtloze economische situatie plegen jonge Arabische mannen zelfmoord –zoals de Tunesiër Mohammed Bouazizi hen voordeed. Zulke incidenten krijgen doorgaans weinig media-aandacht.

Een jonge bevolking – zoals in de Arabische landen – gecombineerd met een economische recessie veroorzaakt volgens de Wereldbank sociale en politieke instabiliteit. Dat vele werkzoekenden dan ook nog eens universitaire diploma’s hebben en hopen op een goede baan, levert een echt “rampenrecept” op. Waarnemers stellen dat dit de voornaamste oorzaak van de Arabische Lente is. Het mag dan niet verbazen dat verschillende overheden in de regio hervormingen doorvoeren om aan de klachten van jongvolwassenen tegemoet te komen. In Oman bijvoorbeeld werd eerder dit jaar een hoger minimumloon ingesteld en geknipt in de tewerkstelling van buitenlanders.

Verbetering zit er niet meteen aan te komen. De Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) voorspelt dat jeugdwerkloosheid in de regio nog zal toenemen. Volgens de UNU moeten de landen jaarlijks gemiddeld vijf miljoen banen bijcreëren om de jeugdwerkloosheid tegemoet te komen. Het World Economic Forum 2013 prees het Arab Stabilization Plan, een initiatief van Majid Jafar, de ceo van Crescent Petroleum, dat voorziet in een transfer van 74 miljard euro van de rijke golfstaten naar Arabische probleemstaten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.