Arabische lente drijft wapenprijzen op

Een AK-47, het meest populaire aanvalsgeweer in veel arme landen, kost nu 1450 dollar (1030 euro) op de zwarte markt in Beiroet, 600 dollar meer dan een paar maanden geleden. De toenemende vraag in buurland Syrië maar ook in Libanon zelf doet de prijzen stijgen.

“De prijzen zijn in minder dan twee maanden verdrievoudigd “, zegt de Libanese wapenhandelaar Wael (niet zijn echte naam) met enige zin voor overdrijving. Volgens Wael en zijn collega’s duiken er sinds januari steeds meer Syrische kopers op in Libanon. Toen begonnen in Syrië de protesten tegen het regime van president Bashar al-Assad. Er zijn ook meer Libanezen die lichte wapens kopen – zij vrezen dat het geweld uit Syrië zal overslaan naar Libanon.

Terroristen

De ongeregeldheden in Syrië hebben al aan honderden burgers en tientallen agenten en soldaten het leven gekost. De Syrische overheid schrijft de onrust toe aan “gewapende bendes” en “terroristen” die door westerse landen ondersteund worden. Opstandelingen in Syrië ontkennen dat ze zich bewapenen. Volgens hen komen talrijke doden op rekening van de geheime diensten. Die zouden onder meer soldaten executeren die weigeren te schieten op betogers.

De situatie in Syrië is onduidelijk, ook al omdat de media er niet naar behoren kunnen werken. Maar wapenhandelaars in Libanon zeggen dat ze wel degelijk meer klanten uit Syrië krijgen. Volgens hen kopen veel Syriërs wapens om zichzelf te kunnen verdedigen. Daarnaast zijn er ook aankopen die meer gestructureerd lijken te verlopen. “Maar het is moeilijk om te achterhalen voor welk segment van de samenleving die kopers staan – ze houden hun identiteit geheim”, legt Wael uit.

“De Libanezen kopen dan weer meer wapens omdat ze toenemende spanningen tussen de bevolkingsgroepen hier vrezen als gevolg van de destabilisering van het regime van Assad”, zegt Brahim, een andere Libanese wapenhandelaar die zijn echte naam ook niet wil vermeld zien.

Dure antitankgranaten

De toenemende vraag stuwt de prijzen omhoog. Een M4, een Amerikaans aanvalsgeweer, kostte voorheen 5,800 dollar (4114 euro) en nu 7500 dollar (5320 euro). De Energa, een antitankgranaat die van op de schouder kan worden afgevuurd met een granaatlanceerder, ging begin dit jaar voor maar 80 dollar (57 euro) van de hand, maar kost nu 350 dollar (248 euro). Buiten Beiroet liggen de prijzen nog hoger. “Ook de prijs van munitie voor machinegeweren is fors gestegen”, zegt Brahim.

Libanon kent als gevolg van zijn recente verleden van gewapende conflicten tussen de verschillende bevolkingsgroepen een levendige illegale wapenhandel. Volgens Brahim en Wael wordt de markt gecontroleerd door politieke partijen. Die zetten hun macht en connecties in om hun favoriete wapensmokkelaars te beschermen.

Traditioneel worden de wapens via Irak en Syrië het land binnengesmokkeld. Volgens Brahim zijn de leveringen de voorbije maanden duidelijk toegenomen. “In het licht van de recente gebeurtenissen in de regio hebben de politieke partijen in Libanon blijkbaar besloten de handel in lichte en middelzware wapens toe te laten. De handel in zwaarder wapentuig als kanonnen en raketten houden ze tegen”, zegt Wael.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.