Arabische ngo's wegen op nieuwe VN-waakhond mensenrechten

Vijfenzestig VN-landen dingen vandaag (9 mei) naar een zitje in de nieuwe VN-Mensenrechtenraad. Dat zijn er acht teveel. Algerije, Tunesië en Saudi-Arabië hebben veel kans om uit de boot te vallen. Zij werden gebrandmerkt als ongeschikt door 44 mensenrechtenorganisaties uit de Arabische wereld.
Vandaag beslissen de 191 VN-landen wie de komende drie jaar een stem krijgt in het belangrijkste internationale orgaan dat toekijkt op de mensenrechten. De Mensenrechtenraad moet de internationale controle op de mensenrechten opnieuw geloofwaardig maken na het debacle met de VN-mensenrechtencommissie.

Het is nog een open vraag of de Mensenrechtenraad het beter zal doen dan zijn voorganger. De VN-mensenrechtencommissie werd als bijzonder ongeloofwaardig beschouwd omdat notoire mensenrechtenschenders er andere landen de les spelden.

Er werd wat gewijzigd aan de samenstelling en de regels van de mensenrechtenclub. Zo zijn er minder leden en kunnen landen die de mensenrechten aan hun laars lappen, eindelijk aan de deur worden gezet. Maar de regels van het spel bieden veel ruimte voor politieke manoeuvres. Zo is de verkiezing van de leden nog steeds geheim.

Niettemin steunen mensenrechten-tenoren als Amnesty International de onderneming. Het is het best mogelijke politiek compromis, klink het.

Er is plaats voor 47 landen in het nieuwe orgaan: dertien uit de Afrikaanse groep, dertien uit de Aziatische, acht uit de Latijns-Amerikaanse en de Caribische, zes uit de Oost-Europese en zeven uit de groep Westerse en Andere Landen. 65 landen hebben zich kandidaat gesteld. De Verenigde Staten zijn geen kandidaat, naar eigen zeggen omdat ze de mensenrechtenclub een halfslachtig compromis vinden. Volgens veel ontwikkelingslanden zijn de VS zelf niet gediend met een machtige mensenrechtenwaakhond.

Ook acht Arabische landen zijn kandidaat. Op de vooravond van de stemming in de Algemene Vergadering vragen 44 prominente ngo’s uit de Arabische wereld om niet op Tunesië, Saudi-Arabië en Algerije te stemmen. Die landen zouden de geloofwaardigheid van de nagelnieuwe Mensenrechtenraad meteen in gevaar brengen, zeggen ze.

De beste kandidaten uit de Arabische wereld zijn Marokko en Libanon, stellen de mensenrechtenexperts. “Ondanks reservaties bij de mensenrechtenreputatie van Marokko en Libanon, oordelen wij dat ze de beste kandidaten zijn gezien de positieve evolutie inzake democratie en mensenrechten van de laatste jaren.”

De ngo’s sparen de kritiek op hun Arabische regeringen niet. “We merken op dat de meeste Arabische regeringen onderaan het klassement staan wat betreft respect voor de mensenrechten. De grove mensenrechtenschendingen zijn verschillende malen gedocumenteerd door de VN en door internationale en Arabische mensenrechtenorganisaties.”

Verschillende grote ngo’s ondertekenden de oproep: het Egyptische Centrum voor de Vrouwenrechten, de Egyptische Organisatie voor de Mensenrechten, de Syrische Organisatie voor de Mensenrechten, het Centrum voor Mensenrechtenstudies in Damascus, de Arabische Organisatie voor de Mensenrechten en gelijkaardige organisaties uit Oman, Saudi-Arabië, Libië, Tunesië en andere Arabische landen. (MM/ADR)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.