Arabische website tegen holocaustontkenning

Op het Unesco-hoofdkwartier in Parijs is vrijdag een website gelanceerd die holocaustontkenners in de moslimwereld de pas moet afsnijden. De site is ook in het Arabisch te raadplegen.
“Veel moslims beschouwen de Holocaust, de uitroeiing van zes miljoen Europese Joden door nazi-Duitsland in de Tweede Wereldoorlog, als een taboe-onderwerp”, legt de website zelf uit (www.projetaladin.org). “Sommigen denken dat deze gebeurtenis tot de oprichting van de Joodse staat leidde. Anderen geloven dat de erkenning van het Joodse lijden in de Holocaust gelijk zou staan met steun aan Israël en verraad van de rechten van Palestijnse moslims. Ze geloven dus dat ze door hun verwerping van de Holocaust de Palestijnse zaak dienen.”
“Wij daarentegen geloven dat het tonen van respect en medeleven door de Moslims voor de slachtoffers van de Holocaust alleen maar kan bijdragen tot het herstel van het wederzijdse vertrouwen; een essentiële voorwaarde voor een duurzame vrede.”
De website is raadpleegbaar in het Engels en Frans maar ook in het Arabisch en Farsi (men spreekt onder meer Farsi in Iran). Hij bevat zeer gedetailleerde informatie over de verschillende aspecten van de holocaust, met talrijke foto’s en andere documenten. Ook het dagboek van Anne Frank is er in te downloaden, eveneens in het Arabisch en Farsi. De site gaat ook uitgebreid in op de geschiedenis van de relaties tussen moslims en joden.

Simone Veil


De website kreeg de naam Project Aladin. Het is een initiatief van de Fondation pour la Mémoire de la Shoah, een Franse stichting waarvan politica en holocaust-overlevende Simone Veil erevoorzitter is. Het project staat onder de bescherming van de Unesco .
Het initiatief heeft ook de steun van meer dan tweehonderd intellectuelen, academici en andere prominente figuren uit de moslimwereld. Ook voormalige regeringsleiders zoals Bill Clinton, Jacques Chirac en Gerhard Schroeder onderschrijven het initiatief, net zoals de Jordaanse prins Hassan en de voormalige Indonesische president Abdurrahman Wahid.
Het negationisme is de laatste tijd vaak in het nieuws. De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad organiseerde eind 2006 een congres voor holocaustontkenners. Het Vaticaan hief begin dit jaar de excommunicatie op van de negationistische bisschop Richard Williamson. Enkele dagen geleden zei de extreemrechtse politicus Jean-Marie Le Pen in het Europees Parlement dat het “vanzelfsprekend is dat de gaskamers slechts een detail zijn in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.