Arabische wereld keert zich af van Iran

De populariteit van Iran in de Arabische wereld daalt al vijf jaar op rij. De goedkeuring voor het Iraanse beleid liep vooral een deuk op in 2009, toen het land zijn democratische beweging met harde hand de kop indrukte.

Iraanse leiders probeerden recentelijk de opkomst van democratische bewegingen in de Arabische wereld in hun voordeel te gebruiken, door erop te wijzen dat ze geïnspireerd zijn door de islamitische revolutie uit 1979. De val van pro-Westerse dictators, zoals de Egyptische president Hosni Moebarak, zou in hun ogen leiden tot steun voor Iran.

Uit een opiniepeiling die het Arab American Institute gisteren (woensdag) publiceerde, blijkt echter dat de goedkeuring voor de rol die Iran speelt in de regio sinds 2006 al afneemt.

In Egypte had 89 procent van de bevolking in 2006 een positief beeld van Iran. Nu is dat nog 37 procent. In Marokko daalde de goedgezindheid van 82 tot 14 procent, in de Verenigde Arabische Emiraten van 68 tot 22 procent, in Saoedi-Arabië van 85 tot 6 procent en in Jordanië van 75 tot 23 procent. Alleen in Libanon, dat een substantiële sjiitische bevolking telt, is Iran met 63 procent nog populair. 

Stabiliteit

James Zogby, hoofd van het Arab American Institute, zegt dat de uitkomsten een breedgedragen gevoel weergeven “dat Iran niet bijdraagt aan vrede en stabiliteit in de Arabische wereld.”

Vijf jaar geleden profiteerde Iran van de wijdverbreide vijandigheid ten opzichte van de toenmalige Amerikaanse president George W. Bush en het gewapende conflict tussen Israël en de Hezbollah-beweging in Libanon.

“In 2006 presenteerde Iran zichzelf als een uitdager van Israël en de Verenigde Staten”, zegt Zogby. “De regio is veranderd. Er spelen nu andere zaken en Iran wordt gezien als een lastpost.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.