Arbeidsters plukken vruchten van Ugandse bloemenindustrie

In Uganda, de “parel van Afrika”, is een zeer winstgevende industrie opgebloeid. De kweek van snijbloemen levert niet alleen hoge winsten op, maar ook goede arbeidsomstandigheden. In tien jaar tijd is Uganda de vijfde Afrikaanse exporteur van snijbloemen geworden.
Met investeringen van 44 miljoen euro en een groeiritme van 14 procent per jaar nadert Uganda het rijtje van de vier grootste Afrikaanse bloemenexporteurs: Kenia, Zimbabwe, Tanzania en Ethiopië. Er zijn nu 20 commerciële bloemenbedrijven, met 6000 werknemers. In totaal exporteren zij 35 soorten, met name naar de Nederlandse veilinghuizen, tegen een winst van 22 miljoen euro per jaar. In 2010 moet de productie verdubbeld zijn.
Door de enorme groei zijn er banen ontstaan die de inkomsten en de stabiliteit op het platteland hebben verhoogd, komt er meer belasting binnen en is de export gediversifieerd, zegt de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO). De groei heeft ook begeleidende industrieën gestimuleerd.
De eerste vakbonden zijn dit jaar opgericht op de grootste bloemenboerderijen Rosebud Ltd. en Uganda Hortec. “Ze hebben een belangrijke rol gespeeld in het verbeteren van de arbeidsomstandigheden, die nu beter zijn dan in andere sectoren”, zegt André de Jager, projectmanager bij Capacity Building Floriculture Uganda, een Nederlandse organisatie die bloementelers traint.
De zogenaamde “Uganda Code of Practice for the Horticulture Sector” uit 2002 schrijft strikte richtlijnen voor aan boeren en managers op het vlak van arbeidszekerheid, arbeidsomstandigheden, discriminatie en gelijke lonen. Alleen de visindustrie, ook vooral op export gericht, heeft een vergelijkbare gedragscode. Inspecties worden uitgevoerd door de Ugandese Vereniging van Bloemenexporteurs (UFEA) en het Nederlandse auditbedrijf MPS.
Het IAO-rapport “Impact of the Flower Industry in Uganda” uit 2000 meldde dat bloemenbedrijven hun arbeiders voorzagen in onderdak, gratis thee en lunch, medische zorg, vakantiedagen, een stipte uitbetaling, uitbetaling van voorschotten en het recht om vijf uur ‘s middags naar huis te gaan. Hierdoor is ook de positie van de vrouw op de arbeidsmarkt sterk verbeterd. “Vijf jaar geleden was 85 procent van de arbeiders in de sector vrouw en dat neemt alleen maar toe”, zegt Maggie Kigozi, directeur van de Uganda Investment Authority. De meeste andere sectoren in de landbouw geven vaak de voorkeur aan mannen.
“De bloemenindustrie geeft de minst bevoordeelden een kans op een baan”, zegt Cate Nakatugga, assistent projectmanager bij Capacity Building Floriculture Uganda. “Vrouwen op het platteland zijn niet hoog opgeleid en kunnen daarom moeilijk een formele baan krijgen. Werken op bloemenboerderijen geeft hen de mogelijkheid om te voorzien in een beter levensonderhoud.” Uit onderzoek blijkt dat de meeste vrouwelijke medewerkers een vaste baan hebben, met alle daarbij behorende rechten.
“Al onze medewerkers hebben een contract”, zegt Toby Maddison, directeur van Melissa’s Flowers. “Vrouwen krijgen 60 dagen betaald ouderschapsverlof. We hebben een dokter en een apotheek met goedkope medicijnen. Het geld dat daarmee wordt verdiend, gaat naar zorg aan zieke familieleden. We zijn ook bezig met een onderzoekscentrum om te testen op HIV en malaria.”
De beweringen zijn een reactie op het kritische rapport dat de Uganda Workers’ Education Association in 2005 uitbracht, waaruit bleek dat medewerkers eenvoudig de laan uit werden gestuurd als de markt tegenzat en dat ze werden blootgesteld aan gevaarlijke chemicaliën. Andere mensen zijn kritisch over de positie van vrouwen, die niet zo goed zou zijn als de cijfers suggereren.
Kigozi is echter optimistisch. De internationale markt eist kwaliteit en consumenten in Europa vinden arbeidsomstandigheden steeds belangrijker. “Dat leidt tot verbetering en daardoor speelt de bloemensector ook een grote rol in het verhogen van de standaarden van aanverwante sectoren.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.