Argentijnen verspillen massaal water

Een op tien Argentijnen heeft nog geen toegang tot zuiver water. Maar veel van de overige negen verspillen massaal water, zegt een recente studie.

Bijna maandelijks opent president Cristina Fernández wel ergens nieuwe waterinfrastructuur in de dichtbevolkte wijken rond Buenos Aires. Twintig jaar geleden had slechts twee derde van de Argentijnen toegang tot drinkwater, vandaag kunnen negen op tien Argentijnen dat al zeggen.

De laatste jaren is er inderdaad “een substantiële verbetering”, zegt Marisa Arienza van milieuorganisatie Green Cross Argentina, die onlangs een studie publiceerde over de Argentijnse watervoorziening. Maar er zijn nog grote problemen, zegt ze.

“Het grootste probleem is in de ongelijkheid in de toegang”, zegt Arienza. “Dat heeft een verschrikkelijke impact wanneer een gezin dat geen toegang heeft tot drinkwater, besmet putwater consumeert en zo ziektes en zelfs handicaps oploopt.”

Vooral in het noorden van het land en in de arme districten rond de hoofdstad blijft de toegang tot drinkwater problematisch.

Verspilling

De rest van Latijns-Amerika vertoont dezelfde ongelijkheid. Maar Argentinië valt wel op door zijn grote verspilling van water. “Over het algemeen wordt drinkwater niet naar waarde geschat in Argentinië, ondanks de behandelingskosten waarvoor grote investeringen en buitenlandse leningen nodig zijn. Vooral in de steden is de verspilling aanzienlijk.”

Uit het onderzoek van Green Cross Argentina blijkt dat Brazilië de capaciteit heeft om jaarlijks 6950 kubieke kilometer water te winnen en dat elke inwoner in die periode 216 kubieke meter verbruikt. Argentinië daarentegen kan 994 kubieke kilometer winnen, veel minder dan Brazilië, maar het verbruik is drie keer zo hoog als in het buurland: 745 kubieke meter per persoon per jaar.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3205   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift