Argentijnse homoparen mogen kinderen adopteren

Argentinië is sinds gisteren (donderdag) het eerste Latijns-Amerikaanse land waar homoparen kunnen trouwen. Ook de adoptie van minderjarigen en kunstmatige bevruchting zijn toegestaan.
Of het geslacht van beide partners nu verschillend is of hetzelfde, “het huwelijk zal dezelfde vereisten en gevolgen hebben”, staat in het wetsontwerp dat de Argentijnse Senaat gisteren goedkeurde. In mei had de Kamer van Volksvertegenwoordigers het licht al op groen gezet.

33 senatoren stemden voor, 27 tegen en 3 onthielden zich. De meerderheid was nipter dan verwacht. De wet kreeg de steun van de centrumlinkse alliantie Frente para la Victoria van president Cristina Fernández, van de socialisten en van enkele leden van de oppositie.

Een tiental homoparen was er al in geslaagd te trouwen door naar de rechtbank te stappen. Advocate Verónica Dessio (38) trouwde zo met de vrouw waar ze al negen jaar mee samenwoont. “Wij zijn erin geslaagd, maar iedereen moest dat recht hebben.” Ze zegt dat ze zich gediscrimineerd voelde. Nu heeft ze dezelfde rechten, ze kunnen nu bijvoorbeeld ook een lening aanvragen of van elkaar erven.

Aan het debat in de Senaat was een zware campagne voorafgegaan onder aanvoering van de Argentijnse federatie van holebiverenigingen. Ze konden op de steun rekenen van diverse kerken, wetenschappers, humanitaire organisaties, acteurs en journalisten.

TegenstandDe tegenstand was groot. Dinsdag manifesteerden twintigduizend mensen tegen de nieuwe wet voor het Congres. Tot het protest was onder meer opgeroepen door de katholieke kerk. “Kinderen hebben het recht op een vader en moeder”, was het thema.

Carlos Ñañez, aartsbisschop van Córdoba, begon zelfs een kerkelijk proces tegen priester José Alessio en verbood hem het priesterambt nog langer uit te oefenen omdat hij zich een voorstander heeft getoond van het homohuwelijk.

Uit opiniepeilingen blijkt dat de meeste Argentijnen voorstander zijn van het homohuwelijk.

Een nationale wet die het homohuwelijk toestaat, bestaat alleen in Canada, Zuid-Afrika, zeven Europese landen en zes staten van de VS.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.