"Argentijnse kernenergie vergelijkbaar met Fukushima"

De Argentijnse regels voor kernenergie zijn zo weinig transparant dat een situatie is ontstaan die vergelijkbaar is met die in het Japanse Fukushima in 2011. Dat zegt milieuorganisatie Greenpeace.

  • CC IAEA De nucleaire installatie van Embalse in de provincie Córdoba. CC IAEA

Het Argentijnse Agentschap voor de Regulering van Kernenergie moet “strikter optreden tegen operator Nucleoeléctrica Argentina en eisen dat die impactstudies uitvoert en openbaar onderzoek organiseert”, zegt Mauro Fernández van Greenpeace-Argentinië.

Het Nucleair Agentschap besliste in 2011 de kernreactor van Embalse, in de centrale provincie Córdoba, langer in gebruik te houden en daarin 1 miljard euro te investeren. Dat gebeurde zonder impactstudies en openbaar onderzoek, zegt de milieuorganisatie. De centrale dateert van de jaren tachtig.

Gebrek aan toezicht

Het onderzoek naar de kernramp in Fukushima bracht aan het licht dat de aardbeving en tsunami een veel fundamenteler probleem aan de oppervlakte brachten, namelijk het gebrek aan toezicht op het bedrijf dat instond voor de werking van de kerncentrales, zegt Fernández.

De Stichting voor de Verdediging van het Milieu (Funam) in Córdoba, zegt dat Embalse vooral gevaarlijk is omdat de centrale zich boven een breuklijn bevindt waar in de vorige eeuw meermaals seismische activiteit is geregistreerd. De overheid ontkent dat er gevaar is.

Argentinië telt nu drie kerncentrales. De derde, Atucha II, in het noorden van de provincie Buenos Aires, ging open in 2011, nauwelijks enkele maanden na de ramp in Fukushima. Ondanks de kritiek van milieuorganisaties besliste de Argentijnse regering tegen 2020 nog een vierde kerncentrale te bouwen.

12 procent

Met Atucha II steeg het aandeel van kernenergie in de Argentijnse stroomproductie van 6 naar 12 procent. De rest komt vooral van olie, gas, steenkool en waterkracht. Hernieuwbare bronnen, zoals wind, zon en biomassa, zijn nauwelijks goed voor 3 procent.

Argentinië is een van de drie Latijns-Amerikaanse landen die een nucleair programma konden ontwikkelen. De andere twee zijn Brazilië en Mexico. Ook Brazilië blijft zijn nucleaire park uitbreiden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.