Argentijnse overheid probeert Patagonische fuut te redden

De Argentijnse overheid gaat een programma financieren om de Patagonische fuut te redden. Van de vogelsoort zijn minder dan achthonderd exemplaren over.

De Patagonische fuut (Podiceps gallardoi) is een inheemse vogel, hij komt alleen in Patagonië, in het zuiden van Argentinië, voor.

De soort is met uitsterven bedreigd. Toen de Patagonische fuut in 1974 ontdekt werd, waren er nog drieduizend tot vijfduizend exemplaren. Maar “tegen het eind van de jaren negentig bedroeg het totale aantal niet meer dan achthonderd”, zegt Santiago Imberti, directeur natuurbescherming van de Asociación Ambiente Sur.

Nerts

De achteruitgang is onder meer te wijten aan de komst van de nerts, een uitheemse soort, en aan de aanvallen van kelpmeeuwen. Bovendien worden hun nesten vernield door stormwinden.

Het ministerie van Leefmilieu legt nu geld op tafel om de laatste honderden exemplaren te redden. Met de financiering kunnen toezichters worden betaald die tijdens de voortplantingsmaanden de nestzones in de gaten  houden.

De Patagonische fuut komt voor op de Rode Lijst van bedreigde soorten van de Internationale Unie voor Natuurbescherming (IUCN). De soort krijgt daar de status van “ernstig bedreigd (kritiek)”. De IUCN heeft het over een “extreem snel kleiner wordende populatie”.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.