Argentijnse Senaat aarzelt over bescherming gletsjers

De Argentijnse Senaat buigt zich op 30 september over een wet die de smeltende gletsjers beter moet beschermen. Het verzet is groot, vooral vanuit de mijnbouwprovincies. Een eerste debat in de Senaat werd al uitgesteld. De Argentijnse gletsjers zijn samen met die in Chili de grootste van Zuid-Amerika.
Net als in andere landen verliezen de gletsjers in Argentinië hun ijs, volgens studies 10 tot 15 procent in de periode van 1984 tot 2004. “De klimaatwijziging is de belangrijkste oorzaak van de inkrimping maar ook de petroleumindustrie, de grootschalige mijnbouw, het massatoerisme en infrastructuurwerken hebben een invloed”, zegt Ricardo Villalba, directeur van het Argentijnse gletsjerinstituut Ianigla.
In 2008 keurde het Congres een wet goed om de ijsmassa’s te beschermen maar president Cristina Fernández stelde haar veto: een verbod op productieactiviteiten in de bewuste zones vond ze “buitensporig”.
In augustus van dit jaar keurde de Kamer van volksvertegenwoordigers een nieuwe tekst goed. De Senaat zou daarover op 8 september debatteren maar de senatoren besloten het debat uit te stellen tot 30 september. Het grootste verzet komt van de parlementsleden uit mijnprovincies als San Juan en La Rioja.

Onderzoek


Hernán Giardini van Greenpeace Argentinië noemt de nieuwe tekst beter omdat die de gletsjers “openbaar nut” toekent en bedreigende activiteiten beperkt of verbiedt.
Als de tekst wordt goedgekeurd, zou Ianigla toezien op de correcte toepassing. Het instituut zou dan omstreden projecten als dat van Pascua Lama, een open goudmijn van het Canadese Barrick Gold waarvan de productie in 2013 moet beginnen, eerst aan een onderzoek onderwerpen. Zijn er geen garanties dat de gletsjers bewaard blijven, dan kan Ianigla de activiteiten schorsen.
Volgens milieuactivisten en landbouwers kunnen de activiteiten van Barrick Gold de inkrimping van de gletsjers versnellen en kan de cyanide die het bedrijf voor de goudwinning gebruikt, het smeltwater vervuilen.
Een ander omstreden project in de Argentijnse gletsjergebieden is de aanleg van tunnels op bijna 5000 meter hoogte in de Andes, op de grens van Argentinië en Chili. De tunnels vormen een belangrijke schakel op een wegverbinding tussen de Grote en Atlantische Oceaan.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift