Argentijnse vrouwen dragen alarm bij zich tegen geweld

In het Argentijnse stadje Tigre krijgen vrouwelijke slachtoffers van huiselijk geweld een elektronisch apparaatje. Het slaat meteen alarm als ze opnieuw worden aangevallen, een primeur voor Argentinië.

Alarmapparaat voor Aangevallen Vrouwen heet het toestel, DAMA in de Spaanse afkorting (“dama” is ook Spaans voor dame). Het wordt gelanceerd in Tigre, een stadje van 35.000 inwoners op 30 kilometer van Buenos Aires.

Vrouwen met een DAMA-toestel bij zich, kunnen met een druk op de knop waarschuwen dat ze worden aangevallen. Het signaal gaat naar een operatiecentrum waar men in een oogopslag ziet waar het signaal vandaan komt, wie het verstuurd heeft en wie de agressor is. De dichtstbijzijnde politiepatrouille heeft zo meteen alle nodige informatie.

Vrouwendag

Het project wordt vandaag, op Internationale Vrouwendag, officieel gelanceerd. In eerste instantie krijgen vijftig vrouwen zo’n toestel. Het gaat om vrouwen die het slachtoffer werden van geweld door hun voormalige partner en om zo’n toestel gevraagd hebben.

“De bedoeling is zware agressie en zelfs moord te voorkomen in gevallen waarin justitie een agressor een huisverbod heeft opgelegd en hij de vrouw blijft lastigvallen”, zegt Malena Galmarini van het stadsbestuur van Tigre.

Het toestel brengt na het alarm ook een stemverbinding tot stand. “Vanaf dat moment wordt alles wat in de buurt van het apparaat gezegd wordt, gehoord en geregistreerd.”

Elke 31 uur een moord

Het project is gebaseerd op onderzoeken van vrouwenorganisaties. Daaruit blijkt dat het geweld toeneemt wanneer mannen een huis- of contactverbod krijgen opgelegd.

Een van die organisaties is La Casa del Encuentro, die elk jaar een rapport over vrouwenmoorden publiceert. Directeur Fabiana Tuñez noemt het DAMA-project “zeer positief”. Volgens haar zal het toestel vooral zijn nut bewijzen bij vrouwen die drie, vier of meer keer een klacht hebben ingediend maar door hun ex-man belaagd blijven worden.

Volgens La Casa del Encuentro werden in 2009 in Argentinië minstens 231 vrouwen vermoord enkel en alleen omdat ze vrouw waren, meestal door hun partner of ex-partner. In 2010 steeg dat tot 260, in 2011 tot 282. Dat betekent dat elke 31 uur een moord op een vrouw plaatsvindt.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.