Argentijnse wijnbouwers bereiden zich voor op klimaatwijziging

De Argentijnse wijnbouwers bereiden zich voor op de klimaatwijziging. Argentinië is de vijfde grootste wijnproducent ter wereld. Een stijgende temperatuur kan meer wijn opleveren, zeggen experts.

“Er zijn aanwijzingen dat de temperatuur en het neerslagregime verandert, en dat kan de kwaliteit van de wijnen beïnvloeden”, zegt Martín Cavagnaro, agronoom in de westelijke provincie Mendoza. Mendoza ligt in Cuyo, een droge Andesregio die tot de belangrijkste wijnstreek van Zuid-Amerika is uitgegroeid, zowel in oppervlakte als in wijnvolume.

Uitbreiden

Met 16,3 miljoen hectoliter per jaar is Argentinië de vijfde grootste wijnproducent ter wereld, na Italië, Frankrijk, Spanje en de Verenigde Staten. Volgens Cavagnaro is uitbreiding mogelijk dankzij de klimaatwijziging. Vooral de wijnbouwers in Mendoza bestuderen de mogelijke invloed van de veranderende temperatuur en neerslag grondig en bekijken of ze er ook van kunnen profiteren, zegt Cavagnaro.

“We weten dat bepaalde variëteiten zich vroeger niet aan dit klimaat aanpasten en dat die nu, door de stijging van de temperatuur, wel goed kunnen renderen”, zegt Cavagnaro. “We denken daarom dat we de grens van het wijnbouwgebied kunnen uitbreiden.”

Dat gebeurt nu al. In de zuidelijke, koude provincie Chubut is tegenwoordig een goed draaiende wijngaard van 20 hectare te vinden. “Vroeger was dat ondenkbaar”, zegt Cavagnaro.

1 graad warmer

Volgens een rapport van het consultancybedrijf PricewaterhouseCoopers kan de klimaatwijziging het karakter van de Argentijnse en Chileense wijnen grondig veranderen. Tegen 2050 kan de temperatuur aan weerszijden van de Andes met meer dan 1 graad Celsius gestegen zijn, zegt de studie, op basis van het VN-klimaatrapport. Er zal dan ook minder neerslag vallen, wat tot meer irrigatie noopt, en in sommige zones zal een sterkere wind staan.

“De temperatuur en andere fysische omstandigheden hebben een rechtstreekse invloed tijdens de rijping”, waarschuwt de studie. Als het te koud is, is de suikerconcentratie in de druif te laag en ontstaat een wijn met weinig aroma, weinig kleur en te veel zuur. Als het te warm is, heb je het tegenovergestelde resultaat.

Voor de wijnbouwers zelf is de schaal van die studie nog te groot om er concrete oplossingen uit te halen. De plaatselijke agronomen werken nu gedetailleerde modellen uit voor de verschillende valleien en wijnzones.

Dat moet de wijnbouwers onder meer toelaten het watergebruik te optimaliseren, de zaaitechniek te moderniseren, variëteiten te verhuizen naar andere zones en genetische verbeteringen aan te brengen.

Het irrigatiewater in Cuyo komt van het hooggebergte en de gletsjers, een andere reden van bezorgdheid in de zone. Mendoza was daarom de eerste Argentijnse provincie met een overheidsagentschap dat zich uitsluitend toelegt op de analyse van de impact van de klimaatwijziging.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.