Argentinië begint controversiële census

Morgen (27 oktober) begint in Argentinië een grootschalige volkstelling. Het is de eerste keer sinds de negentiende eeuw dat ook de zwarte bevolking als aparte groep wordt geteld. Maar de telling gebeurt in een sfeer van controverse en wantrouwen bij de bevolking.

In totaal zeshonderdduizend medewerkers trekken langs huizen, ziekenhuizen en gevangenissen in alle provincies van het land. Voor het eerst in meer dan honderd jaar tellen ze de mensen van Afrikaanse afkomst apart. Dat is een kleine minderheid die tot nog toe onzichtbaar was in de statistieken.

Controverse

Maar de volkstelling is erg controversieel. Campagnes op online netwerksites en artikels in de media hebben een sfeer van wantrouwen en angst veroorzaakt. Sommige Argentijnen vrezen dat criminelen zichzelf zullen voordoen als medewerkers om zo huizen binnen te dringen. De regering-Fernandez heeft beloofd dat er meer politie op straat zal zijn en dat de enquêteurs identiteitsbewijzen zullen dragen die niet te vervalsen zijn.

De controverse rond de volkstelling kadert in een groeiend wantrouwen rond het Nationale Instituut voor Statistiek en Census (INDEC) sinds dat in 2007 werd overgenomen door de overheid. Daarbij werd een groot deel van de medewerkers ontslagen. Sinds de interventie van de overheid worden de maandelijkse cijfers van het instituut rond inflatie, werkloosheid en armoede met meer argwaan bekeken.

Medewerkers van het INDEC die ontevreden zijn met de inmenging van de overheid, publiceerden net voor de census een kritisch rapport. “De census wordt geplaagd door ernstige tekorten die allemaal te maken hebben met ontmanteling van het instituut door de interventie van de overheid sinds 2007”, stellen de auteurs. De voorbereiding van de volkstelling werd onderbroken en veel deskundigen werden verwijderd en vervangen door minder gekwalificeerd personeel. Er werden te weinig tests uitgevoerd en zaken die als verbetering voorgesteld worden, hebben in het beste geval weinig nut. De auteurs wijzen onder meer op de telling van inheemse bevolking, die door de overheid als vernieuwing werd voorgesteld, maar die eigenlijk al in 2001 gebeurde en nu minder diepgaand zal zijn.

“Volgens ons stevent deze census af op een mislukking”, zegt Raúl Llaneza, INDEC-medewerker en lid van de Technische Commissie van Staatsambtenaren (ATE), de organisatie die het rapport uitbracht. Econoom Víctor Beker, professor aan de private universiteit van Belgrano en voormalig directeur van het INDEC, begrijpt de bezorgdheid maar denkt dat de verzamelde gegevens bruikbaar zullen zijn als ze goed verwerkt worden. Toch denkt hij dat “de omstandigheden niet ideaal zijn voor een census omdat er een sterk wantrouwen heerst bij de bevolking. Er is een hoop twijfels over de census, en het was beter geweest eerst bij het INDEC orde op zaken te stellen.”

Afro-Argentijnen

Bij de Argentijnen van Afrikaanse afkomst heerst enthousiasme over de telling. De bevolkingsgroep werd voor het laatst apart geteld in 1895, en sindsdien is de mythe gegroeid dat Afro-Argentijnen niet langer bestaan na epidemieën en oorlogen. Toch zijn er naar schatting nog zo’n twee miljoen Argentijnen van Afrikaanse afkomst.

“We vechten al tien jaar tegen die racistische vooroordelen”, zegt Ernesto Robledo van de organisatie Afrocultural in Buenos Aires. Hij vreest wel dat veel respondenten het liever niet hebben over hun Afrikaanse afkomst. “Ons allemaal tellen, zodat we weten met hoeveel we zijn, is een goede start, vooral om het verkeerde idee uit de wereld te helpen dat er geen zwarte mensen zijn. Maar de echte uitdaging is wat we daarna doen, op basis van die cijfers.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.