Argentinië beschermt gletsjers

Argentinië heeft een nieuwe wet goedgekeurd die de ontginning van mineralen, olie en gas in de buurt van gletsjers aan banden legt. Het land wil zo belangrijke zoetwaterreserves veilig stellen.
De Argentijnse Senaat keurde het voorstel donderdag goed met een krappe meerderheid van 35 tegenover 33. Volgens haar aanhangers in de Senaat zou president Cristina Fernández geen veto stellen over de wet zoals ze in 2008 wel deed bij een gelijkaardig wetsvoorstel. Toen vond ze dat de wet “excessieve” restricties oplegde aan de mijnindustrie.

Maar milieuverenigingen wijzen erop dat deze wet nog beter is dan het voorstel uit 2008. “Die wet was enkel van toepassing op mijnbouw”, zegt Hernán Giardini van Greenpeace Argentinië. “Deze nieuwe wet gaat ook over fossiele brandstoffen en alle industrieën die giftige stoffen gebruiken.”

Argentinië heeft samen met Chili de grootste gletsjers in Zuid-Amerika. Die worden bedreigd door de klimaatverandering en industriële activiteit, vooral door de mijnbouw die explosief gegroeid is in de laatste twintig jaar. Sinds 2003 alleen al zijn negenhonderd nieuwe mijnprojecten geregistreerd, de investeringen stegen naar 1100 procent.

De nieuwe wet stelt dat gletsjers “publieke middelen” zijn die niet “vernield of verplaatst mogen worden.” Ook bijzonder is dat de wet het Argentijnse Instituut voor de Onderzoek van Sneeuw, Glaciologie en Ecologische Wetenschappen opdracht geeft om een nationale inventaris van de gletsjers op te maken. Eens die inventaris is afgewerkt, kunnen deskundigen van het instituut projecten verhinderen of stilleggen als ze schade toebrengen aan gletsjers. De milieubewegingen spreken van een grote overwinning ondanks het intensieve lobbywerk van de mijnindustrie, die miljoenen uitgaf aan krantenadvertenties in het hele land.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.