Argentinië bouwt grote steenkoolcentrale

Argentinië bouwt een grote steenkoolcentrale in het zuiden van het land. Milieuorganisaties zeggen dat het land aanbevelingen voor duurzame energie in de wind slaat. Ze wijzen erop dat steenkool een van de meest vervuilende brandstoffen is.
De centrale, naast de rivier Turbio in de zuidelijke provincie Santa Cruz, moet 250 megawatt produceren. Daarvoor is 5400 ton steenkool per dag nodig, goed voor 1,6 miljoen ton afval per jaar.
Milieuorganisaties klagen aan dat de centrale massa’s CO2 en ook zwaveldioxide en stikstofoxides zal uitstoten en dat er geen duidelijke oplossing is voor het afval. De asresten zullen bovendien vervuild zijn met onder meer arsenicum en kwik.
“Om alles nog erger te maken is deze elektriciteitscentrale slechts de eerste stap in een plan om op grote schaal steenkool te gaan gebruiken als energiebron”, zegt Juan Carlos Villalonga, hoofd van Greenpeace-Argentinië.
Nu komt 0,5 procent van de Argentijnse stroom van elektriciteit. Tegen 2025 wil het ministerie van Energie daar 4 procent van maken, door meer steenkoolcentrales te bouwen met een totale capaciteit van 3000 megawatt.
Argentinië hangt sterk af van fossiele brandstoffen: 52 procent komt van aardgas, 37 procent van olie en 0,5 procent van steenkool. De rest komt van waterkrachtcentrales (4,3 procent), kernenergie (2,7 procent) en hout, bagasse (afval van suikerriet) en andere groene energiebronnen. Volgens de wet moet het aandeel van hernieuwbare energie tegen 2016 naar 8 procent klimmen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.