Argentinië, Groot-Brittannië en VS hebben beste homovoetballers

Amerikaanse, Britse en Argentijnse teams hebben de groepsronde van het WK voetbal voor homo’s in Buenos Aires gedomineerd. Het roze voetbalfeest, waaraan 28 teams uit dertien landen deelnemen, vindt voor het eerst plaats in Latijns-Amerika. De finale wordt op zaterdag 29 september gespeeld.
De ploegen die sinds maandag om de titel strijden, verdedigen de kleuren van steden en niet van landen. Gastland Argentinië, de VS en Engeland zijn daardoor meermaals vertegenwoordigd. Er spelen ook teams uit zes andere Europese en vijf Latijns-Amerikaanse landen en uit Canada en Australië mee.
De halve finales van vandaag (28 september) werden een onderonsje tussen Amerikaanse, Britse en Argentijnse ploegen.
“We willen meer zichtbaarheid geven aan homoseksualiteit in de sport en protesteren tegen discriminatie”, zegt César Cigliutti , voorzitter van de Homoseksuele Gemeenschap van Argentinië (CHA), de officiële gastheer van het evenement. “We moeten ons eigen kampioenschap organiseren omdat we nergens anders kunnen spelen.”
In grote delen van Latijns-Amerika durven holebi’s nauwelijks uit de kast komen, en dat geldt zeker in het machowereldje van het voetbal. “Er zijn altijd homo’s geweest en er zullen altijd homo’s meespelen in het professionele voetbal, maar ze moeten hun geaardheid verbergen omdat ze gegarandeerd zullen uitgemaakt worden door de fans”, vertelt Cigliutti.
In Buenos Aires, de gaststad van het toernooi, is het klimaat voor homo’s veel vriendelijker. De stad erkent al sinds 2003 samenlevingscontracten tussen partners van hetzelfde geslacht. Dat heeft ook een stroom van homofiele toeristen naar Buenos Aires op gang gebracht. Ze vinden er veel hotels en nachtclubs waar ze welkom zijn.
De organisator van het kampioenschap is de Internationale Voetbalbond voor Homo’s en Lesbiënnes (IGLFA). Die organiseert al sinds 1997 een WK, maar vroeger gebeurde dat steeds in Europa of de VS. Dit jaar is er geen vrouwentoernooi, bij gebrek aan inschrijvingen.
De meer dan driehonderd homovoetballers begonnen maandag aan het toernooi in het sportcomplex Parque Sarmiento. Het stadsbestuur van Buenos Aires bouwde er voor het WK nieuwe kleedkamers. De Argentijnse Voetbalbond (AFA) besliste twee weken geleden met geld over de brug te komen voor de ballen en de kledij van de Argentijnse teams, nadat een trainer had verklapt dat zijn spelers het al tien jaar met dezelfde truitjes moeten stellen. De AFA heeft ook scheidsrechters uitgeleend.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift