Argentinië opent nieuwe kernreactor

Nauwelijks 48 uur lagen er tussen de opening van een kernreactor en die van een windmolenpark in Argentinië. De vraag naar elektriciteit groeit er snel, maar de regering kiest te vaak voor vervuilende energiebronnen, zeggen critici.

Het bruto binnenlands product van Argentinië groeit bijna constant sinds 2003. De productiecapaciteit van de elektriciteitscentrales steeg daardoor van 17.900 megawatt naar 23.400 megawatt. Eind dit jaar zal dat zelfs 27.000 megawatt zijn.

Een windmolenpark is “een grote stap in de goede richting”, maar de investering is te marginaal, zegt energiespecialist Juan Carlos Villalonga, lid van de Argentijnse Groenen en voormalig campagnedirecteur van Greenpeace-Argentinië. “Er gaapt een kloof tussen de overheidsinvesteringen in kernenergie en de subsidiëring van het tarief voor elektriciteit uit windenergie, die bovendien door privébedrijven gegenereerd wordt.”

Vierde kerncentrale

De vorige week geopende kerncentrale Atucha II, in het noorden van de provincie Buenos Aires, heeft een capaciteit van 745 megawatt en kostte meer dan 1,5 miljard euro.

Atucha II, die naast Atucha I (370 megawatt) gebouwd is, is de derde kerncentrale van het land. De andere, Embalse, in de centrale provincie Cordoba, heeft een vermogen van 648 megawatt. De levensduur van de Embalse-centrale werd verlengd na een investering van 1 miljard euro.

Ondanks de kritiek van milieuorganisaties besliste de regering tegen 2020 nog een vierde kerncentrale te bouwen.

Met Atucha II stijgt het aandeel van kernenergie in de Argentijnse stroomproductie van 6 naar 12 procent. De rest komt vooral van olie, gas, steenkool en waterkracht. Hernieuwbare bronnen, zoals wind, zon en biomassa, zijn nauwelijks goed voor 3 procent.

Windmolenpark

Het nieuwe windmolenpark Rawson, dat president Cristina Fernández twee dagen na Atucha II opende, telt nu 27 molens, volgend jaar komen er nog eens 16 bij. De 43 molens zullen samen een vermogen 77 megawatt hebben. De investering bedraagt 115 miljoen euro. Het totaal Argentijnse vermogen uit windenergie bedraagt nu 100 megawatt.
Greenpeace roept de Argentijnse regering op haar projecten voor fossiele en nucleaire brandstoffen op te bergen.

De Stichting Ambiente y Recursos Naturales (Milieu en Natuurlijke Hulpbronnen) betreurt dat er geen debat is geweest over de nucleaire uitbreiding.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift