Argentinië verliest kwart miljoen hectaren bos per jaar

Argentinië heeft nog 32 miljoen hectaren bos, maar elk jaar gaan daar een kwart miljoen hectaren van verloren. Dat is evenveel als een half miljoen voetbalvelden. Het uitgestrekte land kampt ook met vervuiling en overbevissing.
Bosbranden in de Gran Chaco, een regio in het noorden van het land die doorloopt in Paraguay en Bolivia, blazen elk jaar meer broeikasgassen in de atmosfeer dan het Argentijnse verkeer. “De toestand van het milieu in Argentinië in 2005”, een pas verschenen rapport van 600 pagina’s, staat vol met dergelijke onrustwekkende weetjes.

“De toestand is zorgwekkend”, zegt Marcelo Acerbi van de Fundación Vida Silvestre Argentina, de milieuorganisatie die bijna een jaar aan het rapport werkte. “Er is geen enkele provincie die niet met één of ander zwaar milieuprobleem worstelt.”

Argentinië verliest in een snel tempo zijn bossen. Boeren zijn de grote schuldigen: zij hebben steeds meer grond nodig om soja te telen en vee te houden. Waar de vegetatie verdwijnt, slaat verwoestijning toe.

De Argentijnen zelf maken zich vooral zorgen over de vervuiling. Dat blijkt uit een opiniepeiling die voor het onderzoek werd uitgevoerd. Bijna de helft van de Argentijnen heeft de indruk dat de milieuproblemen de laatste vijf jaar groter zijn geworden.

Met milieuvervuiling hebben bijna alle Argentijnen te maken. De industriële bedrijvigheid in en om de steden veroorzaakt de meeste problemen, maar ook afgelegen gebieden worden niet gespaard. Mijnen vervuilen de steppes van het zuidelijke Patagonië, de hoogvlaktes en bergen in het westen van het land en het regenwoud in het noordwesten.

“Argentinië moet begrijpen dat oog hebben voor het milieu geen groeikansen teniet doet, zegt Daniel Tomasini, de coördinator voor milieu en duurzame ontwikkeling van het VN-Ontwikkelingsprogramma (UNDP) in Argentinië. Het UNDP investeert al 5 miljoen euro per jaar in milieuprojecten in Argentinië. “Maar we moeten ons ook toeleggen op consumptie, om verantwoorde consumenten te kweken”, zegt Tomasini.

De auteurs van het rapport dringen aan op de oprichting van een ministerie dat zich uitsluitend met het milieu kan bezighouden, en zouden ook graag een duidelijk beleid van ruimtelijke ordening zien. (PD/JS)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.