Argentinië weet niet hoeveel water het nog heeft

Half Argentinië haalt zijn water uit de grond. Zeker in droge en semi-aride gebieden zijn die grondwaterlagen van levensbelang. Maar niemand, ook de regering niet, weet hoeveel water die lagen bevatten.

Volgens hydrogeoloog Mario Hernández van de Nationale Universiteit van La Plata haalt de helft van het land zijn water uit grondwaterlagen. Maar juiste metingen of statistieken over het watergebruik en de voorraden in die lagen ontbreken, zegt hij.

Zware onderschatting

Argentinië beschikt alleen over een document van de Wereldbank uit 2000.

Dat schat dat 35 procent van het water voor irrigatie, veeteelt, industrie en huishoudens uit de grondwaterlagen komt.

Volgens geologe Ofelia Tujchneider van de Nationale Kustuniversiteit is dat een zware onderschatting, vooral omdat het irrigeren voor de rijstteelt de laatste jaren fors is gestegen.

De bekendste waterlaag is de Guaraní, een uitgestrekt ondergronds zoetwatersysteem dat Argentinië met Brazilië, Paraguay en Uruguay deelt. “Maar in Argentinië zijn er andere waterlagen die veel meer geëxploiteerd worden”, zegt Tujchneider.

De belangrijkste is de Puelches, die zich uitstrekt onder de provincies Buenos Aires, in het oosten van het land, Córdoba, in het centrum, en Santa Fe, in het noordoosten. Volgens de Milieuatlas van Buenos Aires is de Puelches 40 tot 120 meter diep en levert hij 9900 kubieke meter water per dag.

Aride en semi-aride gebieden

De rivieren van het Platabekken voorzien slechts een derde van het land van water.

De rest van het land is grotendeels aride of semi-aride. “Grondwater is van cruciaal belang in die aride en semi-aride gebieden”, zegt Tujchneider.

He Nationaal Grondwaterplan dat de overheid nu heeft gelanceerd, wil een einde maken aan het blinde grondwatergebruik, zegt coördinator Jorge Santa Cruz. Een van de doelstellingen van het plan is de oprichting van een databank met gegevens over de grondwaterlagen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.