Aristide steunt, oppositie verwerpt OAS-voorstel voor hervatting ontwikkelingshulp

De internationale gemeenschap lijkt ervan overtuigd dat het straatarme Haïti opnieuw kan rekenen op ontwikkelingshulp. De Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) nam vorige week immers een resolutie aan om de hulp te hervatten. De OAS heeft 500 miljoen dollar ontwikkelingsgeld geblokkeerd na het geknoei tijdens de presidentsverkiezingen twee jaar geleden. Maar er zit een addertje onder het gras: aan de OAS-resolutie van vorige week hangen voorwaarden vast en het onwaarschijnlijk dat president Jean Bertrand Aristide die kan of wil vervullen.De eerste voorwaarde is dat het ministerie van Justitie nu snel een eigen rapport uitbrengt over het geweld dat volgde op wat de regering ‘de couppoging van 17 december’ noemt. De OAS concludeerde in juli zelf dat de aanval op het presidentiële paleis geen couppoging was en dat de aanval niet het werk was van de politieke oppositie. De zogezegde couppoging werd wel beantwoord door een politieke klopjacht geleid door de aanhangers van president Aristide. Ten minste tien mensen kwamen om tijdens de aanval en tijdens wraakacties bij leden van de oppositie thuis. Minister van Communicatie Mario Dupuy heeft de OAS intussen meegedeeld dat het rapport volgende week zal klaar zijn.

Een tweede voorwaarde lijkt minder makkelijk te vervullen. De OAS eist dat de groepen binnen Lavalasb (de partij van Aristide) ontwapend worden. Maar minister van Buitenlandse Zaken Joseph Philippe Antonio meent dat de regering niet de technische middelen heeft om een ontwapening af te dwingen. De Haïtiaanse politie (PNH) is minder goed bewapend dan de knokploegen van Lavalas. De ordediensten zijn onderbemand en er sprake van een stijgende leegloop. Cap-Haitien, de tweede grootste stad van het land, is tekenend voor de rest van het land: 30 slecht uitgeruste agenten moeten er waken over de veiligheid van meer dan 300.000 inwoners. In de hoofdstad Port-Au-Prince is de situatie verglijkbaar. De afgelopen weken stierven daar 20 mensen bij vechtpartijen tussen gewapende bendes.

De OAS-resolutie vraagt in feite een radicale ommezwaai in het beleid van Aristide: een vrije pers, een gerecht dat zijn werk doet en ordediensten die neutraal zijn. Het is ook niet zeker of de regering kan voldoen aan de vraag voor vrije en eerlijke verkiezingen volgend jaar.

De oppositie weet intussen niet wat ze met de tekst aan moet. Evans Paul, een voormalige medestanders van Aristide en leider van de Convergence Democratique, de koepel van oppositiepartijen, verwerpt de resolutie. Wat heeft ontwikkelingshulp voor zin als er totale anarchie heerst? De OAS heeft voor zichzelf een uitweg gevonden uit de crisis, maar die gaat wel gewoon door. De vertegenwoordiger van de OAS in Haiti, David Lee, begrijpt de reactie van de oppositie niet. Alle partijen hebben hun steentje bij kunnen dragen tot de resolutie en sommige passages, zegt Lee, zijn overgenomen uit akkoorden tussen Aristides Lavalas Partij en de Convergence Democratique.Xml=3

Ref : ca ip

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3098   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift