Arme patiënten beducht voor betere aidsbehandeling

Malawi begint zijn aidspatiënten op een modernere manier te behandelen, maar dat kost wel drie keer meer. Arme hiv-dragers en hulporganisatie vrezen dat er daardoor nog meer mensen uit de boot zullen vallen.
Malawi stelt tegenwoordig voor ongeveer een kwart miljoen mensen gratis aidsremmers ter beschikking. Dat is nog niet genoeg; ongeveer een miljoen mensen in Malawi zijn besmet met hiv, het virus dat aids veroorzaakt. Maar Malawi moet al behoorlijk diep in de schatkist gaan voor de eerstelijnsbehandeling die het land nu aanbiedt. De combinatie van Stavudine, Lamivudine and Nevirapine kost ongeveer 26 euro per persoon en per maand.
Nu schakelt Malawi over op de moderne behandeling die de Wereldgezondheidsorganisatie aanbeveelt. “De oude middelen vertonen te veel neveneffecten”, zegt Mary Shawa, de regeringsmedewerkster die het aidsbeleid van het land vormgeeft. Hiv-dragers zullen bovendien vroeger behandeld worden om de ziekte beter onder controle te krijgen. De behandeling met Zidovudine of Tenofovir start zelfs al vooraleer de hiv-dragers symptomen van aids vertonen. Dat houdt ook in dat de behandeling langer duurt, wat de kostprijs verder opdrijft. 

Kritiek


De omschakeling is niet naar de zin van het Netwerk van Mensen die leven met hiv/aids in Malawi (Manet+). “De nieuwe middelen zijn nog veel duurder en de overheid zal er al een zware dobber aan hebben om ze gratis ter beschikking te stellen van de patiënten die nu al behandeld worden”, zegt George Kampango, de lobbyist van Manet+. Hiv-dragers die nu uit de boot vallen, zoals aidswezen en andere arme mensen, kunnen het volgens Kampango helemaal vergeten. Malawi telt 560.000 aidswezen, en de meesten daarvan zijn ook drager van hiv. Manet+ wil met een campagne beginnen om beleidsmakers ertoe aan te zetten veranderingen in het aidsbeleid goed te overdenken vooraleer ze worden uitgevoerd.
Ook de Nationale Aidscommissie, een openbare instelling die het aidswerk in het land coördineert, heeft er een hard hoofd in. Volgens directeur Bridget Chibwana heeft Malawi gewoon niet genoeg geld om over te schakelen op de nieuwe methode. Malawi heeft ook een gebrek aan gezondheidswerkers en behandelingsplaatsen.
Hiv-dragers hebben het nieuws ook al gehoord. Malita Luka, een 35-jarige vrouw uit Lilongwe, en haar kind van negen weten al een jaar dat ze seropositief zijn. Maar ze wachten nog altijd op gratis aidremmers. Luka maakt zich zorgen dat ze nu nog langer zal moeten wachten. “Mijn kind en ikzelf worden voortdurend ziek. Ik denk dat we echt moeten beginnen met de therapie.” Luka heeft een verwante die behoorlijk wat geld heeft en haar behandeling zelf betaalt, nadat ze te horen had gekregen dat ze geen gratis middelen zou krijgen. “Ik kan me dat niet veroorloven”, zegt Luka.
Er is wel hoop voor vrouwen als Luka. Malawi heeft in zijn nieuwe begroting meer geld ingeschreven voor de behandeling van aids en loopt ook de deuren plat bij het Mondiaal Fonds voor de Strijd tegen Aids en andere donoren om meer steun te krijgen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.