Armen met microkrediet moeten iets van financiën kennen

Microkrediet pakt de armoede alleen maar aan als de armen iets van economie en financiën kennen. Dat zeggen experts op de Wereldtop voor Microkredieten in het Spaanse Valladolid.

“Om alles goed te laten functioneren hebben we voorbereide klanten nodig, die begrijpen wat hen wordt aangeboden”, zegt Verónica López, directeur van het Spaanse consultancybedrijf en een van de aanwezigen deze week op de Wereldtop voor Microkredieten in Valladolid.

Microfinanciering bedient meestal arme gezinnen met een lage scholing. Die weten vaak niet hoe ze met een krediet moeten omgaan.

“De gebruikers moeten weten dat er een contractuele relatie is, dat de lening een bedrag is dat men moet terugbetalen samen met de interesten, en hoe men dat berekent”, zegt López. De gebruikers moeten ook weten welke rechten ze hebben en hoe ze die kunnen uitoefenen, zegt ze.
Jongeren vertonen vandaag een groot gebrek aan financiële kennis. Dat blijkt uit het laatste rapport van het PISA (Programme for International Student Assessment), het driejaarlijkse peilingonderzoek naar de kennis en vaardigheden van vijftienjarigen (onder auspiciën van de OESO). Dat gebrek aan financiële kennis is groter in de armere landen. Het PISA beschouwt financiële vorming als een sleutelwaarde voor een samenleving.

De experts die deze week in Valladolid spraken, benadrukten allemaal dat financiële opvoeding een van peilers moet zijn van een inclusief beleid. “Het is een verplichting van de staten om de burgers voor te bereiden op een geschikte relatie met de microkredietinstellingen”, zegt López.

“Financiële vorming is een belangrijke strategie om buitensporige schulden tegen te gaan”, zegt Fabiola Céspedes, coördinator in Bolivia van het Latijns-Amerikaanse Forum voor Rurale Financiering (FOROLACFR).

Lees ook: Financiële regels remmen ontwikkeling microkrediet af

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2938   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift