Armoede groeit in Japan

Japan mag dan al een van de grootste economieën ter wereld zijn, het land is niet immuun voor armoede. Die zit de laatste jaren zelfs in de lift en treft ook steeds meer kinderen.
“Armoede bestaat al lang in Japan, en de laatste jaren is ze erger en meer verspreid geworden”, zegt Dr. Aya Abe, van het Nationaal Instituut voor Bevolking en Sociale Zekerheid. “Uit de gegevens blijkt dat veel kinderen in Japan vandaag in uitzonderlijke armoede leven.”

School


Volgens Masanori Matsumura, die al dertig jaar lesgeeft in een lagere school, kan een groeiend aantal kinderen het schoolmateriaal moeilijk betalen. Uit onderzoek dat de lerarenvakbond in Tokio vorig jaar uitvoerde, blijken de indicatoren voor armoede onder de leerlingen overal in de stad dezelfde zijn. Zo durven steeds minder ouders het aan om een dag vrij te nemen op het werk om naar schoolactiviteiten te kunnen komen, uit vrees om hun baan te verliezen. Uit het onderzoek bleek dat sommige ouders twee of drie banen combineerden.
Dergelijke situaties zijn niet zonder sociale gevolgen. Kinderen raken gefrustreerd en worden soms zelfs gewelddadig omdat ze niet voldoende aandacht krijgen van hun ouders. Uit hetzelfde onderzoek bleek dat veel kinderen het eten op school of uitstapjes niet langer kunnen betalen. Volgens Matsumura is de situatie sinds 2008 enkel verergerd. Vooral éénoudergezinnen lijden armoede: 66 procent leeft in relatieve armoede, met een inkomen dat minder de helft is van de mediaan.

Crisis


De Japanse economie lijdt onder een aanhoudende crisis sinds de vroege jaren negentig. De laatste jaren waren er tekenen van herstel, maar de wereldwijde financiële en economische crisis heeft ook Japan niet gespaard. De werkloosheid groeide er van 3,8 procent eind 2007 tot 5,7 procent midden 2009.
“De tewerkstellingstructuur is drastisch veranderd in de voorbije tien jaar”, zegt Professor Haruo Asai van de Rikkyo Universiteit in Tokio. Veel bedrijven nemen niet langer mensen voor het leven aan, zoals traditioneel het geval was, maar schakelen over op contractuelen of tijdelijke arbeiders die goedkoper zijn. Hun aandeel is gestegen van 20 procent in de jaren tachtig tot bijna 35 procent eind 2008.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.