Armoede in opmars in Australië

Studies naar “levenskwaliteit” plaatsen Australische steden steevast bij de beste ter wereld. Maar steeds meer mensen leven er in stuitende armoede en de wereldwijde financiële crisis zal het probleem nog aanjagen.
Voor St Mary’s House of Welcome in Melbourne delen vrijwilligers lunchpakketten uit aan daklozen. Zuster Roseanne Murphy, die het centrum leidt, zegt dat er steeds meer nood is aan centra zoals het hare. “We krijgen telefoons van overal met de vraag om hulp, en de meeste van die vragen kunnen we niet beantwoorden”, zegt ze.
Australië mag dan nog altijd doorgaan voor “Lucky country”, volgens Murphy wordt de armoede snel erger. “Toen ik hier zeven jaar geleden aankwam, deelden wij geen voedselpakketten uit of zo”, zegt ze. “Er was nauwelijks nood aan.”
De statistieken bevestigen het verhaal van de zuster en tonen aan dat een steeds groter deel van de Australische bevolking in de armoede terechtkomt. Uit cijfers van het Social Policy Research Centre aan de Universiteit van New South Wales blijkt dat in 1994 minder dan 8 procent van de Australiërs in armoede leefde. Tien jaar later was dat cijfer al gestegen naar bijna 10 procent. En uit een rapport van de actiegroep Australia Fair blijkt dat in 2007 al 11,1 procent van de bevolking – meer dan twee miljoen mensen – onder de armoedegrens leeft. Naar alle verwachting zal de wereldwijde financiële crisis dat cijfer nog opkrikken.

Wereldwijde crisis


“Alle projecties voorspellen dat we vrijwel zeker meer werkloosheid krijgen”, zegt Julian Disney, die de Week tegen Armoede leidt. Hij wijst er ook op dat het huidige werkloosheidscijfer van 4,3 procent een vertekend beeld geeft, omdat veel mensen te weinig werk vinden. Ook wie amper één uur per week werk heeft, wordt als “tewerkgesteld” aangevinkt.
Disney maakt zich ook zorgen over het feit dat armoede een steeds jonger gezicht krijgt. “Er zijn nu veel meer mensen tussen achttien en veertig die in ernstige armoede leven”, zegt hij.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift