Armoede stijgt opnieuw in Argentinië

De stijgende voedselprijzen doen de armoede in Argentinië opnieuw stijgen, zeggen diverse analisten. In de officiële statistieken is daarvan nog niets te merken. Recente armoedecijfers ontbreken, en de inflatiecijfers onderschatten de harde realiteit, zeggen experts.
In de jaren ‘90 was de werkloosheid de motor van de armoede. Vandaag is het de stijging van de voedselprijzen, zo blijkt uit nieuwe ramingen. De arbeidsmarkt heeft zich hersteld maar veel werknemers verdienen te weinig om boven de armoedegrens uit te komen.
Volgens officiële cijfers van het Indec, het Argentijnse instituut voor de statistiek, daalde de armoede drastisch tussen 2003, toen president Néstor Kirchner aan de macht kwam, en 2007, toen zijn vrouw Cristina Fernández hem opvolgde. In 2003 leefde ruim een op twee Argentijnen (54 procent) in armoede, in de eerste helft van 2007 was dat nog maar een op vier Argentijnen (23,4 procent).

Vacuüm


Maar sindsdien liet het Indec niets meer van zich horen en bleven de halfjaarlijkse rapporten uit. President Fernández beloofde een nieuwe meetmethode maar die is er nog steeds niet. In dat vacuüm komen adviesbureaus met hun eigen cijfers over prijzen en armoede. 
SEL Consultores zegt dat zijn cijfers vorig jaar al afweken van die van het Indec. Volgens het bureau zat 28,3 procent van de Argentijnen toen al onder de armoedegrens, 5 procent meer dan het officiële cijfer. In de tweede helft van vorig jaar zag SEL de armoede naar 30 procent klimmen, een stijging die vooral de kwetsbare groep net boven de armoedegrens raakte als gevolg van de inflatie. “Het is zeer waarschijnlijk dat de armoede in het eerste semester van dit jaar boven de 30 procent blijft”, voorspelt socioloog Ernesto Kritz van SEL.
De strijd tegen de armoede en werkloosheid was de pijler van de economische recuperatie onder president Kirchner. De prijsstijgingen bedreigen nu de stabiliteit van Fernández’ regering. “De successen van 2003 tot 2006 werden geboekt met een lage inflatie, maar sinds 2007, toen de gezinsinkomens nog aanzienlijk stegen, braken de prijzen van de basisvoedingsproducten de dalende armoedetrend”, legt Kritz uit.

Inflatie


Andere studies komen tot gelijkaardige conclusies. Het adviesbureau Equis en het Sociaal Observatorium van de Katholieke Argentijnse Universiteit zien het aantal arme Argentijnen tussen eind 2006 en eind 2007 stijgen van 9,7 miljoen tot 11 miljoen. Sociologe Laura Golbert van het Studiecentrum voor Staat en Maatschappij acht het eveneens “zeer waarschijnlijk” dat de armoede gestegen is.  “De lonen zijn laag en veel contracten zijn precair.” In zo’n context zijn stijgende voedselprijzen “fataal”, zegt ze.
Het Indec houdt vol dat de algemene inflatie maar 8,8 procent bedroeg in de periode van maart 2007 tot dezelfde maand dit jaar. Een onderschatting van de harde realiteit, zeggen experts. Ecolatina, het bedrijf dat door Roberto Lavagna, economieminister onder Kirchner, is opgericht, spreekt van een inflatiepercentage van 26,6 procent. Socioloog Artemio López van Equis gewaagt zelfs van 30 procent.
Lopez ziet nog een andere, zorgwekkender evolutie: de toenemende kloof tussen het reële inkomen van de armste bevolking en de kost van basisvoedingsproducten. In 2002, op het hoogtepunt van de crisis, bedroeg die kloof 53 procent, dit jaar was hij al 57,1 procent, een nieuw record.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.