Armoedemanifest

Cornel West, tot voor kort hoogleraar filosofie aan Princeton University, schreef een aantal toegankelijke en minder toegankelijk boeken over democratie en racisme, bracht een rap-album uit en speelde zichzelf in de internationale kaskrakers The Matrix 2 en 3. Tavis Smiley is behalve auteur ook een opmerkelijk begenadigd interviewer, die met zijn televisie- en radiopraatshows heel beroemd Amerika over de vloer krijgt. In 2009 riep Time Magazine hem uit tot een van de honderd invloedrijkste mensen ter wereld. Smiley en West delen een passie voor de traditie van Martin Luther King alsook de wekelijkse radioshow Smiley & West.

Met de nakende presidentsverkiezingen en de ravage die de financiële crisis aanrichtte wilden Tavis Smiley en Cornel West de kans grijpen om armoede centraal op de nationale agenda te zetten. In augustus 2011 besloten ze om achttien steden in elf Amerikaanse staten af te schuimen in wat ze de Armoedetournee noemden.

Dat resulteerde onder meer in het boek The Rich and The Rest of Us, waarin de twee Amerikaanse tenoren de complexe materie zowel toegankelijk als wervend aan de orde stellen. Cijfermateriaal, historische achtergrond en eigen reflecties worden afgewisseld met getuigenissen van mensen tijdens hun tournee. Wat Smiley en West betreft zit Amerika met een schaarste aan mogelijkheden, moed, verbeelding, medeleven en woordenschat om armoede succesvol aan te pakken. Ze besluiten hun boek met een manifest tegen armoede: een twaalfpuntenplan en een oproep voor een deskundigenbijeenkomst over armoede in het Witte Huis.

The Rich and The Rest of Us door Tavis Smiley en Cornel West is uitgegeven door Smileybooks. 222 blzn. ISBN9781401940638

EXCLUSIEVE KORTING VOOR MO*LEZERS
MO*lezers krijgen een exclusieve korting van € 2,5 bij aankoop van elk gerecenseerd boek in volgende boekhandels: De Groene Waterman (Antwerpen), De Zondvloed (Mechelen & Roeselare), De Reyghere (Brugge) en Malpertuis (Genk). Print deze recensie af en geef de print af  bij aankoop van het boek. e korting  is 2 maanden geldig na publicatie van deze recensie (zie datum bovenaan).

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3049   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift