Artsen ontwikkelen aids-therapie op kindermaat

Een aangepast behandelingsprogramma heeft het percentage Roemeense kinderen met HIV/aids dat overlijdt, teruggebracht van 15 tot drie procent. De artsen zijn ervan overtuigd dat hun op kinderen toegespitste therapie overal ter wereld dienst kan doen, ook op plaatsen met beperkte medische voorzieningen.


Toen ze aan de speciale geneesmiddelenkuur begonnen, zat meer dan de helft van de meer 500 kinderen uit het proefprogramma aanzienlijk onder zijn normale lengte en gewicht. Maar na zo ‘n half jaar ‘hoogactieve antiretrovirale therapie’ bleken de kinderen die achterstand helemaal te hebben ingehaald.

Ons werk in Roemenië en elders heeft ons geleerd dat het essentieel is de medische, psychosociale en onderwijsbehoeften van de kinderen en de gezinnen die een medicijnenbehandeling krijgen als één geheel aan te pakken, zegt Mark Kline, directeur van het internationale kindergeneeskundige aids-initiatief van het Amerikaanse Baylor College of Medicine, met hoofdzetel in Texas. Programma’s die louter in geneesmiddelen voorzien, hebben niet het gewenste resultaat. Je moet om te beginnen al speciale inspanningen leveren om ervoor te zorgen dat kinderen deelnemen aan een behandelingsprogramma. Bij algemene aidsprogramma’s zijn kinderen vaak ondervertegenwoordigd.

Baylor zette het behandelingsprogramma op samen met het Roemeense ministerie van Gezondheid en een staatsziekenhuis in de zuidelijke Roemeense havenstad Constanta. Het College heeft momenteel ook centra voor kinderen met HIV/aids in Botswana, Mexico en Uganda. In het Roemeense centrum zitten meer aids-patiëntjes tezamen dan waar ook ter wereld. Twee jaar geleden telde het land meer dan de helft van alle Europese kinderen met HIV/aids.

De Roemeense studie toont overtuigend aan dat aids-remmers toedienen aan kinderen haalbaar én effectief is en dat dit zelfs mogelijk is op plaatsen met beperkte medische voorzieningen, zegt Siobhan Crowley va het HIV-departement van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Kinderen die bij de geboorte besmet zijn met HIV, overleven hun ziekte veel minder lang dan volwassenen - de meeste worden geen vijf, en de helft van hen haalt zijn tweede verjaardag niet eens. Alleen al in 2003 liepen 700.000 kinderen een HIV-besmetting op, zo blijkt uit de nieuwste cijfers van UNAIDS, het HIV/aids-programma van de Verenigde Naties. Alles samen hebben nu meer dan drie miljoen kinderen HIV, en daarvan wonen er 2,8 miljoen in Afrika bezuiden de Sahara.

Behandeling van kinderen met aids is een moeilijke zaak. Er bestaan geen accurate diagnostische test voor kinderen jonger dan 18 maanden. Ook zijn medicijnen met kinderdoseringen schaars en vaak veel duurder. In veel ontwikkelingslanden ontbreken gestandaardiseerde doseringsschema’s voor kinderen en moeten dokters het stellen zonder duidelijke richtlijnen voor de behandeling van de ziekte bij kinderen. Volgens Artsen Zonder Grenzen (AZG) komt dat omdat vooral in de rijkere landen successen geboekt in de strijd tegen de overdracht van het HI-virus van moeder op kind. De keerzijde daarvan is echter dat de productie van aids-remmers in kinderdoseringen minder winstgevend wordt en dus minder geneigd zijn er te produceren. Internationale instellingen moeten deze kwestie hoger op de agenda zetten, en regeringen moeten barrières tegen het gebruik van generische geneesmiddelen slechten, aldus David Wilson, de medische coördinator van AZG in Thailand.

Wereldwijd is aids de doodsoorzaak van zeven à acht procent van alle kinderen die voor hun vijfde verjaardag overlijden. Maar in de het zwaarst getroffen landen veroorzaakt aids tussen 30 en 50 procent van de sterfte onder kinderen jonger dan vijf.

De Wereldgezondheidsorganisatie organiseert in november een internationale conferentie over kinderen met HIV/aids. Die moet aanbevelingen doen om de bestaande behandelingen te optimaliseren en om de beschikbaarheid van kindvriendelijke geneesmiddelen te verbeteren. (HJ/ADR)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.